U Boliviji uhvaćen bivši radikalni talijanski ljevičar osuđen za četiri ubojstva

Screenshot: Mundo Online

BIVŠI ljevičarski militantni aktivist Cesare Battisti, koji je u rodnoj Italiji osuđen zbog četiri ubojstva, uhićen je u Boliviji i bit će izručen u domovinu, javlja Reuters.

''Uskoro će doći u Brazil odakle će biti prebačen u Italiju na služenje doživotne zatvorske kazne'', izjavio je za medije Filipe G. Martins, službenik iz ministarstva vanjskih poslova Brazila.

U Italiji osuđen zbog 4 ubojstva iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća

Nekadašnji pripadnik organizacije Naoružani proleteri za komunizam (Proletari Armati per il Comunismo), Battisti je u Italiji osuđen na doživotni zatvor zbog četiri ubojstva koja je počinio tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Osuđen je za ubojstvo jednog draguljara, policajca, mesara i još jednog agenta. Priznao je da je bio član naoružanih proletera, no negirao je optužbe za ubojstvo. Iz zatvora u Italiji je pobjegao 1981. godine.

Nakon bijega živio u Francuskoj gdje je pisao romane

Battisti, čija je organizacija bila povezana sa zloglasnim Crvenim brigadama, od bijega iz Italije pa sve do 2004. godine mirno je živio kao politički izbjeglica u Francuskoj gdje se bavio pisanjem kriminalističkih romana. 

Od tamo je pobjegao u Brazil kako bi izbjegao izručenje. Na temelju međunarodnog naloga uhićen je u Brazilu 2007. godine, no 2011. godine tamošnji Vrhovni sud donio je odluku o njegovom oslobađanju.

U Brazilu živio do prošle godine

Potom je živio u Brazilu kao izbjeglica jer je imao potporu ljevičarskog predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve. No sadašnji predsjednik Jair Bolsonaro, koji je na tu dužnost stupio u siječnju ove godine, obećao je kako će ga izručiti Italiji.

Vrhovni sud u Brazilu još je u prosincu prošle godine donio odluku o njegovom uhićenju te se ovaj sada 64-godišnji bivši komunistički aktivist dao u bijeg.

Battisti, koji u Brazilu ima petogodišnjeg sina, prošle godine je za AFP izjavio da ga, ako bude vraćen u Italiju, tamo čekaju ''tortura'' i smrt.

Uhićen u operaciji posebnog Interpolovog tima

Talijanski list Corriere della Sera piše kako ga je uhitio posebni tim Interpola sastavljen od talijanskih istražitelja. Kad je uhićen, nosio je sunčane naočale i lažnu bradu, piše CDS.

Zamjenik premijera Italije Matteo Salvini danas je zahvalio policiji i svima koji su sudjelovali u hvatanju Battiste.

 

''Od srca zahvaljujem predsjedniku Jairu Bolsonaru i novoj brazilskoj vladi za promjenu političke klime'', rekao je Salvini.

Talijanski ambasador u Brazilu Antonio Bernardini putem Twittera je poručio: ''Battisti je uhvaćen. Demokracija je snažnija od terorizma.''

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.