U Indiji umrlo više od stotinu djece, vjerojatno od posljedica encefalitisa

Foto: EPA

SUMNJA SE da je više od stotinu djece umrlo od posljedica encefalitisa u indijskoj saveznoj državi Bihar dok se najmanje 200 pacijenata mlađih od 10 godina liječi u tamošnjim bolnicama, javlja BBC.

Prvi slučaj epidemije encefalitisa zabilježen je u Biharu i susjednom Uttar Pradeshu još krajem 70-ih godina 20. st., a od tada do danas tisuće djece umrle su od ove bolesti. 

Najteže u biharskom gradu Muzaffarpuru

Najveći broj slučajeva epidemije zabilježen je u biharskom gradu Muzaffarpuru. Bolest se obično javlja tijekom sezone monsuna, a njome su najgore pogođena djeca u dobi između 6 mjeseci i 15 godina. Bolest mogu uzrokovati razni mikroorganizmi pa su tako i putovi zaraze različiti. Dio zabilježenih smrti može se povezati i s jedenjem ploda biljke liči na prazan želudac.   

Slab imunitet oboljelih

Liječnica Mala Kaneria je za BBC izjavila: "Teško je sa sigurnošću reći umiru li djeca isključivo zbog encefalitisa jer bi za iste smrtne slučajeve mogli postojati i drugi razlozi."

Uzroci smrti mogli bi se tražiti i u pothranjenosti, nedovoljnoj razini šećera u krvi, neravnoteži elektrolita i općem slabom imunitetu najvećeg broja oboljelih. Država je najavila da će snositi troškove liječenja svih pogođenih encefalitisom, kao i da će dati potporu obiteljima oboljelih. 

Stanje u indijskim bolnicama alarmantno

Stanje u indijskim bolnicama je alarmantno. Epidemije encefalitisa u Indiji nisu rijetkost; tako je 2012. najmanje 390 osoba umrlo u Uttar Pradeshu, a bilo je hospitalizirano 2000 oboljelih. Nekoliko godina ranije, točnije 2005., za epidemije tzv. japanskog encefalitisa u Gorakhpuru u Uttar Pradeshu umrlo je 1000 osoba, uglavnom djece, što se do danas smatra najgorom epidemijom encefalitisa od 1978. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.