U Kolumbiji su danas predsjednički izbori, vode se teške borbe između ljevice i desnice

Hina

DOSAD neviđeno sukobljavanje između desnice i ljevice profilira se u Kolumbiji na prvim predsjedničkim izborima nakon sklapanja mira s bivšom gerilom FARC, a taj sporazum podijelio je društvo izmučeno sukobom i budućnost mu ovisi o ovim izborima. 

U Kolumbiji u kojoj desnica vlada oduvijek, njezin prvak Ivan Duque, novak u politici, favorit je prvog kruga, ali ga uzastopce prati protusustavni kandidat Gustavo Petro, nekadašnji lijevi gradonačelnik Bogote (2011. - 2013.).

"Ovi izbori imaju golemo značenje za zemlju u kojoj se ponovno rađa nada. Moramo nastaviti graditi mir", napisao je u tvitu dosadašnji šef države Juan Manuel Santos (66).

Santos, kojem ustav brani treći mandat, bio je jedan od glavnih autora mirovnog sporazuma s FARC-om zbog čega je 2016. nagrađen Nobelovom nagradom za mir. 

Tvrda desnica, protivna paktu potpisanom s bivšom gerilom FARC i pregovorima započetim s Vojskom nacionalnog oslobođenja, posljednjom pobunom u zemlji, namjerava ponovno osvojiti mjesto predsjednika s mladim kandidatom. Ako to ne bude ove nedjelje, nada se pobjedi u drugome krugu 17. lipnja. 

FARC nema nikakvu potporu

FARC, bivši gerilski pokret, koji je sebe transformirao u političku stranku, na izborima u ožujku dobio je samo 1 posto glasova, a njihov čelnik Rodrigo Londono povukao je kandidaturu za predsjednika zbog problema sa srcem.

Duque,  41-godišnji odvjetnik, kandidat je oporbene stranke Demokratskog centra (CD) koju vodi senator i bivši predsjednik Alvaro Uribe, protivnik sporazuma s FARC-om. 

U pola stoljeća poginulo 260.000 ljudi

U pola stoljeća kolumbijskog građanskog rata poginulo je 260 tisuća ljudi, a sedam milijuna izbjeglo ih je iz svojih domova. Paralelno je cvjetala trgovina drogom koja je paravojnim skupinama bila izvor financiranja. 

Bude li izabran, Duque će najvjerojatnije biti problem za velike strukturne reforme koje su zacrtane dogovorom s FARC-om, poput izborne i zemljišne reforme, kažu analitičari.  

Duque u anketama vodi 10 postotnih bodova ispred ljevičarskog protukandidata 58-godišnjeg Petra, koji je nekad bio član danas nepostojećeg gerilskog pokreta M-19.

Ni Duque niti Petro nemaju dovoljno podrške za pobjedu u prvom krugu jer ih podržavaju trećina, odnosno četvrtina birača u zemlji pogođenom korupcijom, nejednakošću i rastom kriminala povezanog s ilegalnom trgovinom drogom koji prijeti krhkom dogovoru s bivšom gerilom. 

Predvodeći najneravnopravnije nacije na kontinentu, nakon Haitija i Hondurasa, Kolumbija ima poteškoća izvući se iz sukoba koji je tijekom desetljeća nanizao tridesetak pobuna, paravojne snage i snage reda, pri čemu je bilo više od osam milijuna žrtava - poginulih, nestalih ili raseljenih. 

Godine 2016. na opće iznenađenje mirovni sporazum odbačen je referendumom nakon čega je ponovno ispregovaran te potom izglasan u parlamentu.

Osim mira, pred Kolumbijom stoje i ekonomski izazovi. Bogata naftom, mineralima i dragim kamenjem, Kolumbija je jedna od zemalja Latinske Amerike s najvećom nejednakošću i rasprostranjenim siromaštvom. 

Sedamnaest posto od 49 milijuna stanovnika živi ispod razine siromaštva, a u zabačenijim područjima to raste i na 36 posto, stoji u službenim statistikama.

Izborni rezultati ponekad su nepredvidljivi i apstinencija se tradicionalno kreće oko 50 posto.