U moru kod Istre nađena bomba iz 2. svjetskog rata. Pogledajte kako je uništena

Foto: MUP

POLICIJSKI službenici su jučer u uvali Lakošaše na području Ližnjana uništili zrakoplovnu bombu koja je pronađena u moru. Riječ je o njemačkoj zrakoplovnoj bombi koja je zaostala iz II. svjetskog rata, težine 55 kilograma, s masom eksplozivnog punjena od oko 16 kilograma.

Kontrolirana eksplozija

Zrakoplovna bomba uništena je na mjestu pronalaska kontroliranom eksplozijom. Složenu akciju uništenja zrakoplovne bombe uspješno su proveli ronioci specijalne policije iz Rijeke i Antiterorističke jedinice Lučko, djelatnici Protueksplozijskog odjela PU istarske, djelatnici Lučke kapetanije te policijski službenici pomorske i aerodromske policije, koji su osiguravali prilazak mjestu eksplozije s kopnene i morske strane.

Zahvala na razumijevanju

Policijska uprava istarska zahvaljuje građanima na razumijevanju i pridržavanju sigurnosnih mjera te ih poziva da, ako pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

"Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ako pronađete takva sredstva, nemojte ih dirati ni donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti."