U Nizozemskoj ubijen odvjetnik ključnog svjedoka protiv bande ubojica

Screenshot: TheFashioncommercial

NIZOZEMSKI odvjetnik koji sudjeluje u suđenju grupi muškaraca optuženoj za ubojstva povezana s trgovinom droge ubijen je danas ispred svoje kuće, javlja Reuters.

Policija je izjavila kako je žrtva 44-godišnji Derk Wiersum, odvjetnik Nabila Bakkalija, ključnog svjedoka pokajnika u tužbi protiv 16 osoba optuženih za pet ubojstava i jedan pokušaj ubojstva u Nizozemskoj u periodu od 2015. do 2017. godine.

I premda su oružani napadi u Nizozemskoj rijetkost, a posebice ubojstvo odvjetnika, u Amsterdamu je došlo do porasta kaznenih djela koja se vezuju uz drogu.

Ubijen i brat pokajnika

Osim odvjetnika, Bakkalijev brat, za kojeg je policija tvrdila da nema nikakve veze s bandom ubojica, ubijen je na poslu prošle godine. I to tjedan dana nakon što je policija objavila da je Bakkali svjedok.

Odvjetnici, tužitelji te suci promptno su reagirali na vijest o ubojstvu svjedoka pokajnika te su uputili javnosti zajedničku izjavu u kojoj upozoravaju na prijetnje legalnim institucijama države.

"Njegov gubitak nas je sve pogodio. Ovaj događaj nije osobna tragedija, već ozbiljna prijetnja našem legalnom sustavu", stoji u izjavi tužiteljstva.

"Ovo je napad na našu vladavinu prava"

Za istragu ovog slučaja zadužena je nizozemska nacionalna agencija za borbu protiv terorizma NCTV.

"Ovo je napad na našu vladavinu prava", izjavio je nizozemski ministar pravde Ferd Grapperhaus te dodao kako su svi uključeni u slučaj pod posebnom sigurnosnom pratnjom.

Inače, u Amsterdamu koji broji oko 800.000 stanovnika raste zabrinutost zbog porasta kriminala do kojeg je došlo uslijed dugogodišnje tolerancije prema upotrebi lakih droga te posljedično rastu broja trgovaca drogom.

Policija traga za muškarcem u dobi od 16 do 20 godina

Iz policije su kazali kako tragaju za muškarcem u dobi od 16 do 20 godina koji je bio odjeven u crno te je pobjegao s mjesta ubojstva nakon što je pucao na Bakkalija negdje oko 7:30 ujutro.

Bakkali je jedan od optuženih u slučaju te se na optuženičkoj klupi trebao naći sljedeće godine, no 2017. godine je svjedočio na policiji protiv grupe kojoj je pripadao u zamjenu za blažu zatvorsku kaznu.

Prvooptuženi je 41-godišnji Ridouan Taghi, koji negira sve optužbe. Ostalih 11 osumnjičenika koji se nalaze u pritvoru do sada su se branili šutnjom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.