U Poljskoj uhićeni ruski špijuni: "Postavljali su kamere i pripremali sabotaže"

Ilustracija: EPA

DVA dužnosnika iz poljske vlade su za BBC potvrdila kako je skupina stranih državljana uhićena pod sumnjom da su špijunirali za Rusiju. Poljska radiopostaja RMF FM je također izvijestila da su poljske sigurnosne službe razbile špijunsku mrežu koja radi za Rusiju.

Šest osoba uhićeno je zbog sumnje da su postavili tajne kamere za snimanje infrastrukture koja se koristi za dostavu pomoći Ukrajini, navodi RMF FM. Špijunska ćelija je navodno pripremila planove sabotaže. Desetljećima dug špijunski sukob između Rusije i Zapada intenzivirao se nakon početka rata u Ukrajini.

Dio kamera pronađen u blizini bitne zračne luke

Poljska je jedan od najjačih saveznika Ukrajine i njezine su sigurnosne snage od početka invazije u veljači prošle godine uhitile nekoliko osoba pod sumnjom da su špijunirale za Rusiju. Prema radiopostaji, skupina je postavila desetke kamera pored željezničkih čvorova i važnih prometnih ruta u poljskoj pokrajini Podkarpackie, koja graniči s Ukrajinom.

Prema njihovim navodima, dio kamera je pronađen u blizini male regionalne zračne luke koja je pretvorena u međunarodno logističko središte za isporuku vojne i humanitarne pomoći Ukrajini. Vojni i teretni zrakoplovi iz SAD-a i cijele Europe redovito lete u zračnu luku Rzeszow-Jasionka i iz nje kako bi isporučili zalihe kamionima koji potom kreću prema granici s Ukrajinom. 

Poljski ministar bi sutra trebao održati konferenciju

Mjesto se smatra toliko osjetljivim da je Washington postavio američke protuzračne obrambene sustave Patriot kako bi zaštitio aerodrom. Američki predsjednik Joe Biden doletio je u zračnu luku u sklopu svog nedavnog posjeta Kijevu. RMF FM ističe kako je pojačana sigurnost na mjestima kritične infrastrukture.

Pretpostavlja se kako su uhićenje izvršili pripadnici Poljske agencije za unutarnju sigurnost (ABW). Poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski, koji je nadređen ABW-u, sutra bi trebao održati konferenciju za medije.

Prošle godine nekoliko je ljudi uhićeno zbog špijunaže, a prošlog mjeseca tužitelji su optužili ruskog državljanina, koji ima dugotrajni boravak u Poljskoj, da je špijunirao za Rusiju između 2015. i 2022. godine.