U Rimu napadnut svećenik koji se bori protiv mafije. Već godinama živi pod zaštitom

Foto: Profimedia

U Rimu je u nedjelju navečer napadnut talijanski svećenik koji se godinama bori protiv mafije. 49-godišnji Don Antonio Coluccia, koji živi pod danonoćnom zaštitom zbog brojnih prijetnji kriminalnih organizacija, napadnut je daskama, bocama i palicama u četvrti Quarticciolo, gdje je vodio marš protiv kriminala. 

"Vrijeme vam ističe - ubit ćemo vas", navodno je netko vikao s prozora dok se napad događao u ulici ispod. Svećenika, koji je na meti zbog otvorenog kritiziranja kriminalaca i činjenice da je konfiscirani objekt mafijaškog bosa pretvorio u dom za siromašne ljude i ovisnike o drogama, na sigurno su odveli policajci iz njegova osiguranja.

"Vratit ću se. Predan sam služenju gradu. Uvijek ću se zalagati za pravdu za poštene građane koji žive u ovom naselju. U nedjelju sam stao razgovarati s nekim mladima, a onda se dogodilo ono što se dogodilo. Situacija ovdje je strašna", kazao je Coluccia nakon što je javnost saznala za napad. 

2015. su pucali na njega

Luisa Regimenti, savjetnica za sigurnost regije Lazio, poručila je: "Bio je to nasilan mafijaški napad. Siguran sam da se Don Coluccia neće prestrašiti, već će umjesto toga udvostručiti svoje napore da vrati dostojanstvo i nadu mnogim poštenim građanima koji žive u susjedstvu". 

Ovo nije prvi put da se Don Coluccia suočio s agresijom ili prijetnjama kriminalnih skupina. Nasilna upozorenja započela su 2014., kada su mu uništeni kuća i auto. U lipnju 2015. dvojica muškaraca otvorila su vatru na njega, promašivši klerika, ali lakše ranivši prolaznika.

U kolovozu 2023. muškarac ga je pokušao pregaziti skuterom u siromašnoj četvrti u predgrađu Rima. Napadač je kasnije uhićen zbog pokušaja ubojstva, piše Guardian

Nije jedini svećenik koji je izložen napadima i prijetnjama

Deseci svećenika diljem Italije bili su žrtve napada i zastrašivanja od strane mafije. Otac Maurizio Patriciello živi pod policijskom zaštitom otkako je prošle veljače bomba, popraćena porukom "maknite nam se s puta", eksplodirala pokraj vrata njegove crkve u Caivanu, gradu na periferiji Napulja. 

Prijetnja je bila odgovor Camorre na Patriciellovu bitku protiv ilegalnog odlaganja toksičnog otpada te mafijaške organizacije na poljoprivredne površine u regiji Campania u južnoj Italiji.

Otac Luigi Ciotti, još jedan antimafijaški klerik, živi pod policijskom pratnjom više od desetljeća. Svećenik je osnovao organizaciju Libera koja identificira i preuzima zaplijenjenu imovinu od mafije te je stavlja u humanitarne svrhe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.