U Španjolskoj prosvjed zbog širenja virusa Zapadnog Nila. "Ne smijemo gubiti vrijeme"

Foto: Profimedia

Stanovnici pokrajine Seville organiziraju prosvjed tražeći od vlasti da ozbiljnije reagiraju u borbi protiv virusa Zapadnog Nila, koji je ovog ljeta uzrokovao pet smrtnih slučajeva u toj južnoj španjolskoj pokrajini. Virus se širi na ljude kada komarci ugrizu zaražene ptice, a potom i ljude. 

Prosvjed će se održati u gradu Isla Mayor u pokrajini Sevilla. Organizira ga platforma Borba protiv virusa Zapadnog Nila, koja zahtijeva pojačanu reakciju lokalnih i nacionalnih vlasti u kontroli širenja bolesti. Regionalna vlada Andaluzije pozvala je ljude da se smire, najavivši kako će povećati suradnju između pokrajina i gradova u borbi protiv virusa. 

Pokrajina pogodna za razmnožavanje komaraca

Obitelj Granade Romero Ruiz, 86-godišnje žene koja je ovog ljeta umrla od virusa, napisala je pismo lokalnim vlastima neposredno prije njezine smrti, izražavajući "bijes i očaj". "Ova se tragedija mogla izbjeći da ste se u svojim udobnim uredima ponašali s odgovornošću i ljudskošću koju očekujemo s Vašeg položaja", poručili su.

Obitelj je za širenje virusa okrivila neuspjeh u fumigaciji rižinih polja u njihovoj blizini. Fumigacija podrazumijeva postupak uništavanja insekata plinom. Modesto Gonzalez, gradonačelnik grada Coria del Rio, gdje su od virusa smrtno stradale tri osobe, pozvao je središnju vladu da se koordinira s lokalnim vlastima kako bi se poduzele drastičnije mjere protiv virusa.

"Ovo nadilazi lokalno područje i ne može se više gubiti vrijeme jer su životi ljudi u opasnosti", rekao je. Komarci prenose virus s ptica na ljude i druge sisavce. U pokrajini Sevilla ovog ljeta je zabilježen 61 slučaj zaraze. Zbog svojih močvara i rižinih polja, pokrajina je pogodna za razmnožavanje komaraca, piše BBC.

U većini slučajeva nikakvi ili slabi simptomi

Jordi Figuerola iz Španjolskog nacionalnog istraživačkog vijeća objasnio je da su blaga zima i vlažno proljeće pospješili cirkulaciju virusa ove godine.

"Vjerojatno je da će cirkulacija virusa Zapadnog Nila nastaviti rasti", najavio je. Upozorio je da je potrebna poboljšana koordinacija između lokalnih i nacionalnih vlada te poljoprivrednika kako bi se osigurala odgovarajuća fumigacija rižinih polja.

U zapadnoj španjolskoj regiji Extremadura, koja također ima značajna močvarna područja, zabilježeno je 17 slučajeva. U većini slučajeva virus Zapadnog Nila uzrokuje ili vrlo slabe simptome ili ih nema. U oko 20 posto slučajeva njegovi su učinci ozbiljniji, uključujući glavobolju, visoku temperaturu i promjene na koži.

U manje od pet posto slučajeva simptomi su izuzetno ozbiljni i mogu uzrokovati smrt. Posebno rizična skupina su starije osobe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.