U Starom Gradu na Hvaru pronađeni ostaci gradova iz antičkog i rimskog doba

Ilustracija: Zvonimir Barišin/PIXSELL

STARI Grad na Hvaru danas na blagdan Svetog Roka slavi Dan grada, a tim je povodom gradonačelnik Antonio Škarpa izjavio kako su tijekom izgradnje sustava vodovodne i kanalizacijske mreže pronalaženi ostaci gradova iz antičkog i rimskog doba.

"Vjerujem kako ćemo do kraja ove godine završiti izgradnju sustava vodovodne i kanalizacijske mreže vrijedne više od 80 milijuna eura. Dinamika radova bila je usporavana zbog pronalazaka ostataka gradova iz stare antike i rimskog doba na području ispod sadašnjeg Starog Grada", rekao je Škarpa lokalnim medijima.

Dodao je kako su pronađeni mnogi artefakti, mozaik i bedemi grada te će u sljedeće dvije godine ti pronalasci biti predstavljeni javnosti. Neki od pronalazaka već su, istaknuo je gradonačelnik, prezentirani Ministarstvu kulture.

Najstariji grad u Hrvatskoj

Stari Grad je najstariji grad u Hrvatskoj i, kako se navodi na službenoj stranci, Aristotelov je vršnjak. Iste godine, 384. prije Krista, kada se u Trakiji rodio taj znameniti grčki filozof, Grci s otoka Parosa u Egejskom moru utemeljili su grad na otoku Hvaru, koji su nazvali Faros, podsjeća se.

Napominje se kako je povijesno srce otoka Hvara, antički Faros (Stari Grad), izgrađen na mjestu gdje duboki morski zaljev prelazi u plodno otočko polje, arkadijsku dolinu još od antičkih vremena zasađenu vinogradima i maslinicima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.