U tijeku golema razmjena zatvorenika između SAD-a i Rusije

Foto: EPA

U tijeku je najveća razmjena zatvorenika između SAD-a i Rusije od Hladnog rata, prema dogovoru koji je postigla Bidenova administracija.

Novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich već je pušten iz zatvora, javlja WSJ. Gershkovich i ostali Amerikanci upravo su napustili ruski zrakoplov na aerodromu u glavnom gradu Turske, Ankari, dodaje list. 

Osim Gershkovicha, u sklopu dogovora o razmjeni zatvorenika pušteno je još dvoje američkih državljana zatvorenih u Rusiji. Riječ je o veteranu Paulu Whelanu i rusko-američkoj radijskoj novinarki Alsu Kurmaševoj. 

Ukupno će razmjena, koja bi trebala biti dovršena danas, uključivati 24 zatvorenika koja su trenutno u Rusiji, SAD-u, Njemačkoj i još tri zapadne zemlje.

Tko bi sve još mogao biti oslobođen?

Očekuje se da će osam ruskih državljana biti vraćeno u Rusiju, uključujući nekoliko sa sumnjivim vezama s ruskom obavještajnom službom.

Kako piše BBC, jedan od zatvorenika u razmjeni je Vadim Krasikov, kojeg su njemački dužnosnici identificirali kao pukovnika ruske obavještajne službe FSB. Krasikov služi doživotnu kaznu za ubojstvo protivnika Kremlja u berlinskom parku 2019. godine. Njemački mediji izvijestili su da se on nalazi u zrakoplovu prema turskoj prijestolnici Ankari.

Razmjena dolazi nakon nekoliko dana spekulacija o velikoj razmjeni između raznih zemalja, koje su se pojačale nakon što je nekoliko disidenata i novinara zatvorenih u Rusiji premješteno iz svojih zatvorskih ćelija na nepoznate lokacije.

Vladimir Kara-Murza, protivnik Kremlja s dvojnim, rusko-britanskim državljanstvom, jedan je od pritvorenika čije je boravište nepoznato, što je potaknulo očekivanja da bi i on mogao biti oslobođen. Drugi koji bi mogli biti na popisu su ruski oporbeni političar Ilja Jašin i veteran, borac za ljudska prava Oleg Orlov.

Iako su tajni transferi zatvorenika uobičajeni u Rusiji, višestruki nestanci poznatih zatvorenika su neuobičajeni.

Ranije ovog tjedna bjeloruski vođa Aleksandar Lukašenko pomilovao je njemačkog državljanina Rica Kriegera, koji je bio osuđen na smrt zbog terorizma i drugih optužbi.

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.