Ubojica Floyda žalio se na presudu, misli da su na porotnike utjecale predrasude

Foto: Hennepin County Sheriff's Office

DEREK CHAUVIN, bivši policajac Minneapolisa koji je ubio Afroamerikanca Georgea Floyda, uložio je žalbu na osuđujuću presudu za ubojstvo, javlja Al Jazeera.

Chauvin tvrdi da je porota bila zastrašena nastavkom prosvjeda protiv njega i da je porota bila izložena predrasudama i pretjeranom publicitetu u vezi s njegovim slučajem.

Odvjetnici Dereka Chauvina zatražili su od Žalbenog suda Minnesote u podnesku da poništi njegovu osuđujuću presudu, poništi odluku i naredi novo suđenje na novom mjestu ili naloži ponovno donošenje kazne.

"Demonizirali su ga u medijima"

Odvjetnik William Mohrman, koji zastupa bivšeg policajca, rekao je da suđenje nije trebalo biti održano u okrugu Hennepin, gdje je Floyd ubijen. U podnesku su odvjetnici naveli da su porotnici svaki dan bili izloženi vijestima koje demoniziraju Chauvina i veličaju Floyda. "To je bilo više nego dovoljno da porotnici pretpostave da je Chauvin kriv", naveli su.

Mohrman je rekao da je nekoliko potencijalnih porotnika izrazilo zabrinutost tijekom odabira porote da će se bojati za svoju osobnu sigurnost ako Chauvin bude oslobođen optužbi. Dodao je da su izrazili zabrinutost zbog većeg nasilja. Odvjetnik je rekao da je nekoliko porotnika naznačilo da su zastrašeni sigurnosnim mjerama provedenima na sudu radi zaštite sudionika suđenja od prosvjednika.

U podnesku je također naveden i slučaj ubojstva Dauntea Wrighta u Brooklynu. Njega je ubio policajac tijekom Chauvinovog suđenja. Rečeno je da su porotnici nakon odabira u porotu trebali biti izdvojeni kako bi se izbjeglo nanošenje predrasuda zbog izvješća o tom ubojstvu.

Mohrman je ukazao na nekoliko slučajeva navodnog propusta tužitelja, piše Al Jazeera.

Dobio 22 i pol godine zatvora

Porota u Minneapolisu prošle je godine proglasila Chauvina krivim za ubojstvo u ubojstvu Floyda, nenaoružanog Afroamerikanca čija je smrt 2020. potaknula prosvjede diljem zemlje tražeći prestanak policijske brutalnosti i rasizma.

Sudac je kasnije bivšeg policajca osudio na 22 i pol godine zatvora. Chauvin je držao koljeno na Floydovom vratu više od devet minuta tijekom uhićenja u Minneapolisu 25. svibnja 2020., dok je 46-godišnjak više puta rekao da ne može disati.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.