Udar na najsiromašnije: Zbog Vladine božićnice od 200kn ostali bez besplatnog dopunskog osiguranja

Foto: FAH, HZZO

KADA je u listopadu Vlada RH donijela odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja, umirovljenici nisu mogli ni zamisliti da će velik broj njih zbog 200-tinjak kuna božićnice ostati bez prava na plaćanje premije iz sredstava državnog proračuna, drugim riječima - bez besplatnog dopunskog osiguranja.

Vladina božićnica uvrštena je u njihov godišnji prihod, čime je dio njih izišao iz cenzusa od 1516,32 kune mjesečnog primanja po članu obitelji, odnosno 1939,39 kuna za samca. Sve skupa pogodilo je one najsiromašnije, s mirovinom od približno 2000 kuna i nižom.

Zbog božićnice joj ukinuli besplatno dopunsko

Upravo takav slučaj dogodio se jednoj korisnici usluga belomanastirskog Doma za starije i nemoćne osobe, piše Glas Slavonije.

"Ovih dana u Dom je stigao sin naše korisnice s rješenjem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kojim se njegovoj majci, našoj korisnici, ukida pravo na besplatno dopunsko osiguranje. Normalno da ga je zanimalo o čemu se radi", objašnjavaju u Domu, ističući kako su provjerili cijelu priču.

HZZO potvrdio priču

Iz HZZO-a odgovaraju kako je slična situacija zatekla brojne umirovljenike.

"Kada HZZO dobije podatke od nadležnih institucija o visini prihoda za prethodnu godinu, ako prihod građana prijeđe propisani imovinski cenzus, jedan broj osiguranika, nažalost, izgubi pravo na plaćanje premije iz sredstava državnog proračuna jer je u prethodnoj godini ostvaren veći prihod nego prije. Riječ je o višoj mirovini, isplaćenom dodatku na mirovinu, u što ulazi i božićnica, potom dodatnom primitku i slično", tvrde u HZZO-u, naglašavajući kako im Porezna uprava iz godine u godinu dostavlja sve obuhvatnije i potpunije podatke o dohotku i prihodima građana te je praćenje podataka sve preciznije.

"Specifičan su slučaj umirovljenici, jer je prošle godine bio isplaćen dodatak na mirovine, čime se nekima povećao cenzus iznad zakonom predviđenog iznosa, a sam iznos božićnice bio je znatno manji negoli ukupna vrijednost godišnje police DZO-a#, objašnjavaju, ističući kako će HZZO, upravo zbog ovakvih situacija, za buduće razdoblje pokušati u suradnji s nadležnim institucijama nešto učiniti o ovom pitanju kako bi zaštitio najosjetljivije skupine osiguranika.

Iz Porezne uprave Ministarstva financija poručuju:

"Kriteriji za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje propisani su Zakonom o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju za koje je nadležan HZZO. Porezna uprava Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje razmjenom dostavlja podatke o ostvarenim dohodcima i pripadajućem porezu i prirezu te neoporezivim primicima evidentiranim u informacijskom sustavu Porezne uprave, a davatelj usluga na temelju dostavljenih podataka odlučuje o zadovoljavanju uvjeta za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.