Udruga: Kineska politika nultog covida zakočit će oporavak avioprijevoznika od krize

Ilustracija: Shutterstock

KINESKA politika nultog covida zakočit će oporavak zrakoplovnog sektora od pandemijske krize, a Hong Kong je već stajala pozicije globalnog zrakoplovnog središta, upozorio je čelnik udruge avioprijevoznika IATA-e.

Tempo oporavka globalne potražnje za putničkim zračnim prijevozom ubrzao se tijekom ljeta na sjevernoj Zemljinoj polutci, a čelnici zrakoplovnih tvrtki ističu pojačan interes građana za putovanjima nakon pandemijskih ograničenja. 

No, oporavak je bio neujednačen, a Kina i dalje strogo ograničava promet sa svijetom i društveni život kako bi spriječila širenje zaraze koronavirusom.

"Protegnu li se ograničenja i na 2023., zrakoplovni sektor će stradati"

IATA pozorno prati i najmanje nagovještaje da bi Kina mogla ublažiti ograničenja, dodajući da su se svojedobno očekivale promjene u ovoj godini, naglasio je čelnik udruge avioprijevoznika Willie Walsh na konferenciji u Dohi.

Protegnu li se ograničenja i na iduću godinu, zrakoplovni će sektor stradati, dodao je Walsh. "To će bez sumnje utjecati na sveukupnu snagu oporavka", rekao je čelnik IATA-e novinarima.

"Kineska politika nultog covida već je devastirala Hong Kong i teško pogodila zrakoplovnu kompaniju Cathay Pacific", naglasio je.

"Cathay Pacific danas je tek sjena prijevoznika kakav je nekada bio. Hong Kong je izgubio poziciju jednog od globalnih središta i teško će ju vratiti jer su druga središta iskoristila situaciju", rekao je Walsh, okrivljujući vladine mjere, a ne virus.

Hong Kong spada među glavna tranzitna čvorišta u zračnom prometu, gdje putnici presjedaju na međunarodnim letovima i na putovanjima u Kinu, i baza je Cathay Pacifica, podsjeća Reuters.