Sjena: Njegovatelji i Roditelji njegovatelji su ponovno namjerno izmanipulirani

Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL

UDRUGA Sjena je objavila priopćenje kako bi skrenula "pažnju na diskriminaciju koja se pojavila stupanjem na snagu novog Zakona o socijalnoj skrbi". Navode da su roditelji njegovatelji i njegovatelji, koji su uvijek činili jednu skupinu, novim Zakonom prvi put podijeljeni i samim time diskriminirani. Tvrde da je osobito sporan prestanak statusa jer ne ostvaruju svi pravo na produljenje primanja naknade do 10 mjeseci u slučaju smrti djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom.

"Uočili smo diskriminaciju dijela Njegovatelja u odnosu na Roditelje njegovatelje"

"Dugi niz godina pokušavamo skrenuti pažnja na vrlo loš položaj osoba s invaliditetom u našem društvu, kao i na kršenje zajamčenih ljudskih prava ovoj populaciji. Na tragu toga, zadnjih pola godine se intenzivno u javnom prostoru govorilo o tome kako obitelji djece s teškoćama i osoba s invaliditetom, nakon smrti istih budu u veoma nezavidnom položaju, prepušteni sami sebi na milost i nemilost administrativnom sustavu bez i dana prava na žalovanje nakon smrti njegovane osobe.

Stupanjem na snagu novog Zakona o socijalnoj skrbi uočena je diskriminacija dijela Njegovatelja u odnosu na Roditelje njegovatelje po pitanju ostvarivanja prava na naknadu do 10 mjeseci u slučaju smrti djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom.

Naime, radi se o članku 68. točka 8. koji govori o prestanku statusa roditelja njegovatelja ili njegovatelja najduže deset mjeseci nakon smrti djeteta s teškoćama u razvoju o kojem se brinuo roditelj njegovatelj ili njegovatelj odnosno dana smrti osobe s invaliditetom o kojoj se brinuo roditelj njegovatelj", stoji u priopćenju.

"Očekujemo hitnu izmjenu sporne diskriminatorne točke"

"Smatramo da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman.

Ponavljamo kako ovo nije prvi puta da se naša skupina roditelja djece s teškoćama u razvoju i skrbnika dijeli na više segmenata i zatim se radi diskriminacija unutar iste skupine, što se nedavno pokazalo po pitanju roditelja koji su na njezi djeteta do osme godine života, kao i što se u Zakonu o osobnim asistentima primjenjuje isti model podjela i diskriminacija.

Udruga Sjena je već podnijela prijedlog za ocjenom suglasnosti Zakona o osobnim asistentima s Ustavom RH kao i što je u izradi prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH za gore navedenu točku. Od nadležnih očekujemo hitnu izmjenu sporne diskriminatorne točke", zaključili su.