KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Podignuta kaznena prijava protiv ravnatelja Doma iz Splita, župana i Bandića

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

HRVATSKA udruga ugovornih ordinacija podnijela je kaznenu prijavu protiv župana Blaženka Bobana, ravnatelja Doma za starije i nemoćne Ivana Škaričića, ravnatelja Doma zdravlja Marka Rađe, njegovog pomoćnika za kvalitetu i prethodnika na mjestu ravnatelja Dragomira Petrica te gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. 

Prijavljeni su prvenstveno temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ali i ostalih članaka zakona koji pojašnjavaju kaznenu odgovornost rukovodećih političkih osoba i osobnu kaznenu odgovornost istih i ravnatelja ustanova u kojima je došlo do širenja zaraze i smrtnih slučajeva kao posljedice takvog postupanja, prenio je Dalmatinski portal.

Traži se kaznena odgovornost za robne rezerve i nabavku osobnih zaštitnih sredstava zdravstvenom i nezdravstvenom osoblju u direktnom kontaktu s rizičnom populacijom, posebno u vrijeme epidemije, kako u Splitsko-dalmatinskoj županiji tako i Gradu Zagrebu, te za one koji su imali obavezu i odgovornost organizirati zdravstvenu zaštitu štićenika i osoblja Doma za starije i nemoćne u Splitu. U prijavi je istaknuta napomena kako su Boban, Rađa i Petric u istražnim radnjama u predmetu organiziranog kriminala KR-US 93/18 te kako Škaričić ima nedovršeni kazneni postupak za zlouporabu ovlasti. 

Navodi se kako je raspored rada osoblje u Domu za starije i nemoćne u Splitu, covid-ambulantama i dežurnim ambulantama stavio u životnu ugroženost i mogućnost daljnjeg širenja zaraze. 

Spominje se liječnica raspoređena na rad s rizičnom populacijom u dva dislocirana Doma za starije i na dežurstva i karantene bez sigurnosne pauze. Organiziran je rad dentalne medicine bez dostatne zaštitne opreme, a asistenti stavljeni na trijažu na ulaze zdravstvenih ustanova. I Dentalna komora pobunila se zbog organizacije dentalnih dežurnih ambulanti koje su neopremljene i nesigurne za zaštitu zdravlja u vrijeme epidemije. Ni dežurstva pedijatara nisu prilagodili radu u uvjetima epidemije, stoji u prijavi.

Kaznena odgovornost za prijavljene traži se i jer je primarna zdravstvena zaštita prva crta obrane od epidemije, zaštita od širenja zaraze u bolnici i domovima za starije i nemoćne. 

Prijavljeni šef Doma zdravlja: Svašta je tu nadrobljeno, no navodi prijave su potpuno neutemeljeni

Prvi čovjek Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije komentirao nam je prijavu Hrvatske udruge ugovornih ordinacija. 

"Svašta je tu nadrobljeno, no navodi prijave su potpuno neutemeljeni, a dobrim dijelom i krivo adresirani. Kakve veze imam ja kao ravnatelj ili moj pomoćnik Petric s Domom za starije i nemoćne u Vukovarskoj koji se nalazi u sustavu socijalne skrbi? Jedina je poveznica što je obiteljska liječnica većine štićenika Doma zaposlenica Doma zdravlja", kaže za Dalmatinski portal Marko Rađa. 

Što se zaštitne opreme tiče, Dom zdravlja je ravnomjerno raspodijelio sve što je poslao Nacionalni stožer i koncesionarima i zaposlenicima, tvrdi ravnatelj. 

"Ono što se kupuje na tržištu, svatko kupuje za sebe. Dom zdravlja ničim pretjerano ne oskudijeva", kaže Rađa. 

Ravnatelj Doma zdravlja tvrdi i da ništa nije sporno s postavljanjem bivšeg ravnatelja Dragomira Petrica na mjesto njegovog pomoćnika. Spori da je Statut mijenjan zbog toga. 

"Natječaj koji je raspisan 2018. je poništen, a Petric je postavljen za vršitelja dužnosti. Na natječaju za ravnatelja 2019. bila su tri kandidata i ja sam izabran. Tada sam imenovao svoj tim, voditelje i pomoćnike. Za njih nema natječaja, nego ih ravnatelj imenuje iz redova zaposlenika. Izmjene Statuta nemaju veze s Petricom, nego s novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti", kaže Rađa za Dalmatinski portal.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.