UHIĆENJA HDZ-OVACA

Uhićena Josipa Rimac ima pravo na plaću još godinu dana. Evo koliko može dobiti

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

BIVŠA gradonačelnica Knina iz redova HDZ-a Josipa Rimac u petak je smijenjena s mjesta državne tajnice Ministarstva uprave nakon što je uhićena pod sumnjom za trgovinu utjecajem i primanje mita.

Međutim, Rimac može i dalje primati plaću po modelu 6+6, što znači da bi joj narednih godinu dana Ministarstvo isplatilo ukupno 135.000 kuna neto. Njena plaća iznosi oko 15.000 kuna, što znači da bi za prvih pola godine mogla primiti oko 90.000 kuna, dok bi joj narednih pola godine plaća bila upola smanjena pa bi primila 45.000 kuna za drugu polovicu godine.

Imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu uprave u rujnu 2017. godine

Naime, iz Ministarstva uprave smo dobili odgovor da prema Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika dužnosnici koji su dužnost obnašali najmanje jednu godinu, nakon prestanka obnašanja dužnosti sve do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu, imaju pravo na naknadu plaće.

Rimac je, podsjetimo, imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu uprave u rujnu 2017. godine.

"Dužnosnik pravo na naknadu u visini plaće koju je ostvario na dužnosti koju je obnašao ima šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti, a sljedećih šest mjeseci ima pravo na naknadu u visini 50% plaće koju ostvaruje na toj dužnosti", odgovorili su nam u Ministarstvu uprave.

Nije još podnijela zahtjev za primanjem naknade

No kazali su i da Ministarstvo uprave do sada nije zaprimilo zahtjev razriješene dužnosnice za ostvarivanjem naknade u visini plaće.

Podsjetimo kako je na tu dužnost imenovana na zatvorenom dijelu sjednice hrvatske vlade u rujnu 2017., nakon što se po kuloarima mjesecima prije najavljivalo da će dobiti posao u Ministarstvu kojem je tada na čelu bio Lovro Kuščević. Prije toga je izgubila utrku za kninsku gradonačelnicu te izgubila izbore od nezavisnog Marka Jelića.

"Njezino imenovanje je očekivano jer Josipa Rimac je kvalitetan HDZ-ov kadar i sigurno će i u ovom poslu dati svoj veliki obol", rekao je tada predsjednik HDZ-a Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić.

Rimac je, podsjetimo, uhićena u sklopu velike akcije policije i USKOK-a zajedno s još 12 osoba, među kojima su i HDZ-ove dužnosnice Ana Mandac, Nataša Turbić i Ružica Njavro te direktor Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.