"Uhvatili smo signal, ali još nismo pronašli crnu kutiju Airbusa"

MINI podmornica Nautile koja je jučer zaronila istražiti vrlo slab signal koji su uhvatili vojni brodovi uspjela je locirati crnu kutiju Air Franceova Airbusa 330 koji se 1. lipnja srušio u Atlantski ocean, objavio je danas francuski Le Monde.

Međutim, informacija je ubrzo demantirana od strane istražitelja nesreće koji su potvrdili da su uhvatili signal, no kažu da crne kutije još uvijek nema, navodi AFP. Podmornica koja je uspjela locirati Titanic i koja može zaroniti do četiri tisuće metara ispod površine oceana, naime, još uvijek prati signal i pretražuje dno Atlantika.

"Snimači s aviona do današnjeg dana nisu pronađeni", kazala je glasnogovornica ureda za istragu nesreće.

Potraga za crnim kutijama je izuzetno teška, jer se prečešljava morsko dno do pet tisuća metara dubine, a vremena je sve manje. One će emitirati signal još samo do kraja ovog mjeseca, a upravo su podaci zabilježeni na njima "vitalne informacije" koje bi trebale dati odgovor na pitanje zašto je Airbus pao u Atlantik, napominju.

Podsjetimo, u nesreći koja se zbila na letu 447 iz Ria de Janeira prema Parizu poginulo je 228 osoba. Istražitelji sumnjaju da je uzrok najveće nesreće u povijesti Ari Francea kombinacija lošeg vremena i zakazivanja kompjuterskih kontrola aviona, a crna kutija će konačno otkriti zbog čega se avion raspao u zraku, a onda i srušio u ocean.

A.B.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.