Ukrajina: Fokus rata premješta se prema Mariupolju, tenkovi Challenger su spremni

Foto: EPA

SREDIŠNJI dio borbi u Ukrajini preusmjeren je prema cesti koja vodi do Mariupolja, gdje ukrajinska ofenziva polako potiskuje ruske snage, pri čemu su britanski tenkovi Challenger spremni pridružiti se bici, izjavila danas zamjenica ukrajinskog ministra obrane.

Hana Maljar, zamjenica ministra obrane, rekla je da se najžešće borbe više ne odvijaju oko Bahmuta, u istočnoj regiji Donjeck, već na jugu, odnosno u smjeru dva okupirana obalna grada - Berdjanska i Mariupolja.

"Ako je prvi tjedan epicentar bio na istoku, sada vidimo da se borbe prebacuju na jug i sada vidimo da su najaktivnija područja Berdjansk i Mariupolj", rekla je Maljar pa dodala. "Na istoku neprijatelj je mobilizirao sve snage da zaustavi našu ofenzivu. Tamo masovno okupljaju snage da nas zaustave. Na jugu nisu baš uspješni."

"Ruski gubici su puno veći"

"Postoji napredak u svim južnim smjerovima, a ima ih nekoliko", dodala je ministrica. "Ako govorimo o gubicima, u sektoru Bahmut devet puta više Rusa je ubijeno nego Ukrajinaca. A u južnom smjeru Rusi su poginuli 5.3 puta više nego Ukrajinci."

Kretanje prema Mariupolju, zloglasnom zbog razaranja koje je doživio u prvih nekoliko mjeseci potpunog napada, još je uvijek postupno, pri čemu je linija bojišnice navodno pomaknuta za otprilike kilometar.

Maljar je rekla da konkretni brojevi gubitaka s obje strane ostaju povjerljive informacije. "Nemamo velike gubitke, ali, naravno, ovo je rat i gubitaka ima."

Velika Britanija donirala je 14 tenkova Challenger 2. Oni su dio zapadne vojne opreme, zajedno s njemačkim tenkovima Leopard i američkim oklopnim vozilima Bradley, koja su opremila devet novih mehaniziranih brigada za ofenzivu pokrenutu prije dva tjedna.

"Zapadna oprema pokazala da stvarno pomaže"

Samo je jedan tenk Challenger 2 uništen u borbi, kada ga je pogodila vlastita vatra u Basri tijekom iračkog rata. Maljar je odbacila tvrdnje Vladimira Putina da je veći dio oružja koje je donirao Zapad uništen.

"Naprotiv, zapadna oprema pokazala je da može spasiti živote posada i stvarno pomaže u oslobađanju naših teritorija. Zato smo vrlo zahvalni za oružje i opremu koju su nam pružili naši zapadni partneri, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo", rekla je.

"Tenkovi Challenger su na raspolaganju našim desantnim snagama. Čekaju pravi trenutak. Naoružani su, spremni su, ali i dalje čekaju", dodala je.

Putin je danas bez dokaza rekao da su ukrajinski gubici 10 puta veći od ruskih, dok je rusko ministarstvo obrane poručilo da su ruske snage u zadnja 24 sata ubile 500 ukrajinskih vojnika i uništile pet tenkova u Donjeckoj oblasti.