Ukrajina: U Azovstalu blokirano između 300 i 1000 civila

Foto: EPA

STOTINE civila skrivaju se u tvornici čelika Azovstal u Mariupolju skupa s preostalim, nadjačanim kontingentom ukrajinskih boraca. Kako javlja Guardian, strah za civile u čeličani sve više raste.

Lokalni dužnosnici kažu da je u čeličani zarobljeno između 300 i 1000 ljudi, uključujući žene i djecu. 

Zbog nedostatka telekomunikacija raste zabrinutost za civile

Vladimir Putin je naredio ruskim snagama da ne napadaju kompleks tvornice čelika. Njegove naredbe dolaze nakon što je ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao da se ruska vojska još uvijek bori s tisućama ukrajinskih vojnika u Mariupolju. 

Ruski predsjednik opisao je plan za prodor u kompleks tvornice kao nepraktičan te je umjesto toga pozvao na blokadu područja "kako ni muha ne bi mogla proći". U izjavi emitiranoj na državnoj televiziji Putin je Šojguu rekao: "Nema potrebe ulaziti u katakombe i odlaziti pod zemlju."

No, zbog nedostatka telekomunikacija u gradu, nakon što su ruske trupe bombardirale radiotornjeve u Mariupolju tijekom prvih dana rata, raste zabrinutost oko sudbine civila i vojnika. 

Gradonačelnik Mariupolja: Ne znamo točan broj civila

Britanski obavještajci sugeriraju da Putinova odluka o blokadi čeličane vjerojatno ukazuje na želju da se obuzda ukrajinski otpor u gradu i oslobode ruske snage koje će biti raspoređene u istočnoj Ukrajini.

Mariupoljski gradonačelnik Vadim Bojčenko apelirao je na potpunu evakuaciju razorenog grada. Prema lokalnim dužnosnicima, zarobljeno je 100.000 osoba. 

"Ne znamo točan broj civila jer ih nismo uspjeli izvući. Treba nam jednodnevni prekid vatre da bi se to dogodilo. Civili žive u očajnim uvjetima u mreži podzemnih tunela, okruženi ruskim trupama", rekao je Bojčenko za Guardian.

Rusija: Ukrajinskim vojnicima koji su se predali bit će zajamčen život

U priopćenju ruskog ministarstva obrane navodi se da je Moskva spremna u svakom trenutku objaviti humanitarnu pauzu za evakuaciju civila kada se podignu bijele zastave.

"Ako to zamijetimo u bilo kojem dijelu tvornice Azovstal, ruske oružane snage će odmah zaustaviti napad i osigurati siguran izlaz", priopćilo je ministarstvo, dodajući da će ukrajinskim vojnicima koji su se predali biti zajamčen život. Putin je u petak optužio Kijev da odbija dopustiti ukrajinskim postrojbama da se predaju u Mariupolju.

"Svim vojnicima ukrajinskih oružanih snaga, militantima nacionalnih bojni i stranim plaćenicima koji su položili oružje zajamčeni su život, dostojanstven tretman u skladu s međunarodnim pravom i pružanje kvalitetne medicinske skrbi. Ali režim u Kijevu ne dopušta da se ova prilika iskoristi", izjavio je Putin. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.