Ukrajinski vojnik blizu Donjecka: Sve je više bombaških i raketnih napada

Ilustracija: EPA

SJEVEROZAPADNO od Donjecka, grada koji drže Rusi te ga kontroliraju separatisti, novinarska ekipa Sky Newsa smjestila se u blizinu sela Piski. 

Ondje je sama crta bojišnice ukrajinskog otpora te se Ukrajinci nalaze ispod zemlje među labirintom rovova. Topnički meci redovito dolaze, Ukrajinci se čine nepokolebljivi.

U ovoj regiji, zapovjednik voda bori se još od 2014., kada si je Rusija pripojila Krim.

"Ja sam Ukrajinac, ne mogu sada izgubiti svoju zemlju"

Poručnik Denis Gordeev nedavno je završio pravni fakultet, a već se morao fokusirati na obranu svoje zemlje. Ruska invazija je, kaže Denis, samo učvrstila njegovu odlučnost u vezi obrane Ukrajine.

"Znam zašto sam ovdje. To je moj život, život moje djece, moje žene i mog ukrajinskog naroda. Ja sam Ukrajinac, ne mogu sada izgubiti svoju zemlju. Neprijatelj želi uništiti moju zemlju. Ne samo gradove, ne samo ubijati ljude već i uništiti moju naciju", rekao je zapovjednik za Sky News. 

Na pitanje je li im moral zato na tako visokoj razini, Denis spremno odgovara s "da". 

"Svake noći doživljavamo sve više bombaških napada"

Pokazujući protutenkovske projektile koje su isporučili Britanci, kaže da je riječ o stvarno dobrom oružju te dodaje da im je hitno potrebno još oružja. Kaže da ne znaju što im donosi sutra, ali da svake noći doživljavaju sve više bombaških i raketnih napada.

Razgovor novinara i zapovjednika prekinula je mnogo jača eksplozija. Ukrajinac govori da sada moraju ući u rov. Idućih 20 minuta proveli su u skučenom stambenom prostoru ispod zemlje. 

"To je kao filmski set iz Prvog svjetskog rata, ali nas neprestani zvukovi izvana podsjećaju da nije", piše novinar Sky Newsa. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.