Uskoro sastanak povjerenika Ukrajine i Rusije. Razgovarat će o razmjeni zarobljenika?

Screenshot: YouTube

RUSKI i ukrajinski povjerenici za ljudska prava sastat će se ovaj tjedan u Turskoj, izvijestile su danas ukrajinske i ruske novinske agencije. Razgovori će vjerojatno uključivati i mogućnost daljnjih razmjena ratnih zarobljenika.

Interfax je citirao rusku povjerenicu Tatjanu Moskalkovu koja je rekla da će se sastanak s ukrajinskim kolegom Dmitrom Lubinecom održati tijekom međunarodnog foruma u Turskoj između četvrtka i subote.

Ukrajina osudila prisilnu deportaciju brojnih civila na jugu i istoku zemlje

Rekla je da je već bilo razgovora o približnom dnevnom redu pregovora, ali nije navela detalje. Ukrajinska novinska agencija Ukrinform citirala je Lubineca koji je rekao da je glavno pitanje "povratak naših heroja i heroina", misleći na razmjenu zarobljenika. Rusija i Ukrajina provele su brojne razmjene zarobljenika, a posljednja je bila jučer.

"Odvojeno, želimo pokrenuti pitanje povratka civilnih taoca koje je Ruska Federacija masovno zatočila na privremeno okupiranim teritorijima Ukrajine i kojima ne dopušta da odu kući", rekao je Lubinec.

Ukrajina je osudila prisilnu deportaciju brojnih civila na jugu i istoku zemlje, koje je Rusija istjerala iz njihovih domova. Neki su odvedeni u Rusiju ili na Krim, koji je Rusija anektirala. Mirovni pregovori između dviju zemalja propali su u prvim mjesecima ruske invazije i nisu obnovljeni.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija otvorena za pregovore, ali Ukrajina i njezin saveznik Sjedinjene Države reagirali su skeptično, sugerirajući da on želi kupiti vrijeme da se pregrupira nakon niza poraza i povlačenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.