Umirovljenici zajedno: Nezadovoljni smo, 1. listopada ćemo to i pokazati

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NA današnjoj tiskovnoj konferenciji političke platforme Umirovljenici zajedno na kojoj su sudjelovali Lazar Grujić, Milivoj Špika, Milivoj Tičarić, Mladen Novosel i Dražen Štiglić predstavljen je program obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada. Priopćenje platforme prenosimo u cijelosti.

"Umirovljeničke udruge su odustale od prosvjeda"

"Budući da se već mjesecima u javnom prostoru spominjao prosvjed kojeg su zbog rastućeg nezadovoljstva najavljivale umirovljeničke udruge SUH i MUH tako je krajnje vrijeme da se radi javnosti sve razjasni. Kako su samo članovi SUH-a i MUH-a zastupljeni u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe (NV), dakle bez i jednog člana nas iz Umirovljenici zajedno (SU, BUZ, DSU) kao suosnivača NV 2010. godine, tako su se očito u nekom dogovoru s vladom navedene udruge same proglasile jedinim predstavnicima umirovljenika što uopće ne odgovara realnom stanju i odnosnima kod umirovljeničke populacije.

Podsjećamo javnost da smo mi iz Platforme Umirovljenici zajedno na prijedlog SUH-a i MUH-a od prije nekoliko mjeseci da pozovu umirovljenike na prosvjed samo dodali da bi prosvjed mogao biti upravo 1. listopada, odnosno na Međunarodni dan starijih osoba. Budući da su SUH i MUH očito odustali od prosvjeda ili bolje kazati nisu ga iskreno ni namjeravali organizirati, tako su se iz vlastite zamke pokušali izvući prozivajući Platforme Umirovljenici zajedno prebacujući nam odgovornost koja je isključivo na njima. Mi ni na koji način nismo željeli biti smetnja organizaciji prosvjeda, no nakon svega jasno je da se radilo o unaprijed smišljenoj predstavi za javnost, kojom bi se umirovljenike uz suradnju s vladom još jedom prevelo žedne preko vode", stoji u prvom dijelu priopćenja.

1. listopada idu na Trg bana Jelačića

"Umirovljenici zajedno - Politička platforma ostaje dosljedna u svojim zahtjevima prema vladi stoga ćemo 1. listopada na Međunarodni dan starijih osoba od 10:30 do 12 sati biti zajedno s umirovljenicima na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Pozivamo ih kako bi zajedno vladi iskazali nezadovoljstvo i protestirali radi rastućeg siromaštva umirovljenika kojih je sve više s mirovinama ispod linije siromaštva.

Dolazak na Trg Bana Josipa Jelačića znači iskazivanje nezadovoljstva malim mirovinama, statusom u društvu koje ne mari za starije, te izostanak političke volje za rješavanje problema rastućeg siromaštva umirovljenika. Umirovljenici će biti u prilici družiti se i razgovarati s čelnicima Umirovljenici zajedno, upoznati se s programom i preuzeti letak s glavnim prijedlozima za rješavanje problema rastućeg siromaštva umirovljenika.

U 11 sati će se pored štanda koordinatori Platforme Umirovljenici zajedno Lazar Grujić i Milivoj Špika obratiti medijima odnosno javnosti i prisutnima. Bit će to prilika javnost još jednom upoznati s programom Platforme Umirovljenici zajedno,  odnosima s udrugama umirovljenika  i umirovljeničkim strankama. Javnost mora znati tko beskompromisno i  iskreno zastupa interese umirovljenika, tko s njihovim interesima trguje.

Potrebitima se mora pomoći što je obveza svake socijalno osjetljive vlade, no 750 tisuća umirovljenika sa svojim mirovinama ne smiju postati socijalni slučajevi. Oni u prvom redu traže ono na što imaju pravo s obzirom na minuli rad, a to je pravo na mirovinu dostatnu za život dostojan čovjeka. Učinit ćemo sve da se umirovljenicima što prije isprave sve do sada učinjene nepravde", poručili su iz platforme Umirovljenici zajedno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.