Umrla je Georgina Beyer, prva transrodna parlamentarna zastupnica u svijetu

Screenshot: NZ Parliament/YouTube

Novozelanđanka Georgina Beyer, prva otvoreno transrodna parlamentarna zastupnica u svijetu i neumorna zagovornica LGBTQ prava, umrla je u dobi od 65 godina. Dugo se borila s bolešću bubrega, no u objavi o njezinoj smrti ne spominje se uzrok.

Bivša seksualna radnica, glumica i drag queen, Beyer je izabrana u nacionalni parlament 1999., nakon što je nekoliko godina bila gradonačelnica Cartertona, ruralnoga grada na novozelandskome Sjevernom otoku. Bila je laburistička zastupnica do 2007.

Borila se za gej brakove i dekriminalizaciju prostitucije

Zbog zauzimanja za LGBTQ zajednicu, kraljica Elizabeta imenovala ju je članicom Novozelandskog reda za zasluge 2020. Poznata je po svojem radu na legalizaciji građanskih zajednica i gej brakova te dekriminalizaciji prostitucije.

Govoreći 2003. u parlamentu o pitanju reforme zakona o prostituciji, rekla je: "Podržavam ovaj prijedlog zakona zbog svih prostitutki koje sam poznavala, a koje su umrle prije navršenih 20 godina zbog nehumanosti i licemjerja u društvu koje im nikada nije dalo šansu da se izbave iz okolnosti koje su ih nagnale u tu industriju."

Maorskoga podrijetla, ponovo se kandidirala za parlament za bivšu stranku Mana, no bez uspjeha.

Transplantiran joj je bubreg 2017., nakon četiri godine zatajenja bubrega u završnom stadiju zbog čega je svaki dan morala ići na dijalizu.

"Utrla je put koji će drugi moći lakše slijediti"

Umrla je danas u hospiciju, prema objavi na Facebooku njezina prijatelja Scottyja Kennedyja.

"Georgie je protekli tjedan neprekidno bila okružena svojim najbližima i najmilijima, prihvatila je što se događa, zbijala je šale i imala sjaj u očima do posljednjeg trenutka", napisao je Kennedy.

Premijer Chris Hipkins rekao je da je Beyer ostavila neizbrisiv trag u parlamentu.

"Svakako mislim da je Georgina utrla put koji će drugi moći lakše slijediti", rekao je.