Umro Joso Mraović, poznat je po presudi za "ličko rukovanje". Imao je koronu

Foto: Hina

UMRO je Joso Mraović, jedan od osnivača HDZ-a u Lici kojeg su zvali i Lički Tuđman.

Mraović se zadnjih dana u riječkoj bolnici liječio od koronavirusa.

Vijest o njegovoj smrti objavio je gospićki HDZ.

"Napustili su nas Joso Mraović i Mile Mraović. Danas je posebno tužan dan za dvije obitelji Mraović, obitelji pokojnog Jose i pokojnog Mile.

Danas je tužan dan za sve utemeljitelje HDZ-a i hrvatske države, danas je tužan dan za sve hrvatske branitelje Gospića i Bilaja.

Neočekivano su nas napustila dva istinska domoljuba, dva sokola koji su od samih početaka stvaranja hrvatske države učestvovali u svim bitnim procesima.

Drage obitelji Mraović ponosni smo što smo s Josom i Milom učestvovali u stvaranju jedine nam domovine te vam ovim putem u ime svih utemeljitelja HDZ-a iz grada Gospića dajemo iskrenu sućut.

Joso i Mile će zauvijek biti s nama i u našim srcima. Vaša Zajednica utemeljitelja HDZ-a Ličko-senjske županije", stoji u objavi HDZ-a Gospić.

Napustili su nas Joso Mraović i Mile Mraović Danas je posebno tužan dan za dvije obitelji Mraović, obitelji pokojnog...

Objavljuje HDZ GospićPonedjeljak, 9. studenoga 2020.

Poznat po suđenju za ličko rukovanje

Mraović je poznat po slučaju iz 2005. godine. Američka košarkašica Ilisha Jarrett je u travnju 2005. optužila Mraovića da ju je silovao.

Sudac ga je oslobodio. U obrazloženju presude koju je izrekao sudac Branko Milanović presudio je kako guranje prsta u anus ne može imati značaj radnje izjednačene sa silovanjem, budući da nisu korišteni spolni organi.

"U ovom slučaju ni prst, ni anus, nemaju svojstva spolnosti, ako bi bili u međusobnom kontaktu, jer ni prst ni anus nisu spolni organi, pa njihovim kontaktom ne ostvaruje se spolna radnja i ne može se izjednačavati sa spolnim odnošajem. U hrvatskom jeziku zna se točno što je spolni odnošaj, zna se točno što je spolna radnja i nitko ne može nešto drugo navesti kao spolnu radnju, niti izjednačiti sa spolnim odnošajem", objasnio je tada sudac Milanović. Zbog ovakvog obrazloženja presude u javnosti se kasnije ustalio pojam "ličko rukovanje".

Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je oslobađajuću presudu Županijskog suda u Gospiću kojom je Joso Mraović bio oslobođen za silovanje američke košarkašice. U svom obrazloženju Vrhovni sud naveo je da je prvostupanjski sud pogrešno zaključio da nasilno zavlačenje prsta u anus nema značaj spolne radnje izjednačene sa spolnim odnošajem. Smatrali su da je Mraović prstom penetrirao u analni otvor žrtve čime je htio zadovoljiti svoj spolni nagon, što je kazneno djelo silovanja, odnosno radnje izjednačene sa silovanjem.

Na kraju je osuđen na dvije godine zatvora. U zatvoru je proveo 20 mjeseci. Pušten je 2011.

2018. se govorilo o njegovom članstvu u HDZ-u

U ljeto 2018. godine u medijima se pisalo kako je Mraović opet član HDZ-a. Plenković je to demantirao. No Nova TV objavila je tada dokument na kojem se vidi njegovo ime u bazi HDZ-ovog članstva. Sam Mraović tada je rekao da je član. Tih je dana i viđen u prostorijama ličkog HDZ-a.

"Ništa, svratio da vidim što se događa i otišao. Mislio sam pomoći, ali vidim da se ne isplati. Neću i gotovo, priča završena. Jesam član, i dalje smatram da jesam, neka priča tko god što želi", govorio je tada Josip Mraović o svom posjetu stranci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.