Uzbuna na financijskom tržištu Rusije, zabranjeno trgovanje dolarima i eurima

Ilustracija: EPA

NEŠTO se čudno događa na burzama u Rusiji, Sankt-Peterburgu i Moskvi. Iako je Rusija odavno zatvorila svoje tržište za većinu stranih kompanija i efektivno se odvojila od međunarodnih financijskih tokova (iako ne potpuno), vijesti o tome što se događa još uvijek izlaze..

Službeni tečaj nacionalne valute rublja je nerealan zbog brojnih restrikcija na ulazak i izlazak deviza iz zemlje, ali izgleda da čak i tečaj takve valute Rusija ne može kontrolirati ni na domaćem terenu. Dogodile su se dvije stvari koje su dovele do nove intervencije vlasti - zaustavljanja trgovanja dolarima i eurima na burzi u Moskvi.

Navodna prevara burze u Sankt-Peterburgu

Prva je navodna prevara o bankrotu burze u Sankt-Peterburgu. Nastao je kaos nakon što je lažno izvješće o stečaju uvjerilo ulagače za rasprodaju dionice burze, kojima se trguje na burzi u Moskvi, što je gurnulo dionice na rekordno niske razine.

Navodni sudski podnesak od 24. studenoga pokazuje da je burza u Sankt-Peterburgu, druga najveća u Rusiji, podnijela zahtjev za stečajem. Ta vijest je dovela do velike rasprodaje, pri čemu su dionice Sankt-Peterburg burze uvrštene na burzi u Moskvi pale za 30 posto, na najnižu razinu ikada.

Burza je izašla s priopćenjem da se radi o prevari, što je potvrdio i arbitražni sud u Moskvi. Prema pisanju ruskih medija postojala su dva podneska za bankrotom burze, ali ih je sud odbio. SP burza se brani da se radi o krivotvorenim dokumentima i pozvane su državne vlasti da ispitaju kriminalne radnje, s fokusom na potencijalni pokušaj manipulacije tržištem.

Na burzi u Moskvi zaustavljeno trgovanje dolarima i eurima

Moskovska burza je početkom ovog tjedna zaustavila trgovanje dolarima i eurima nakon novog paketa sankcija SAD-a. “Povećavamo rizik za financijske institucije koje se bave ruskim ratnim gospodarstvom i eliminiramo puteve za izbjegavanje sankcija, umanjujemo sposobnost Rusije da ima koristi od pristupa stranoj tehnologiji, opremi, softveru i IT uslugama”, izjavila je ministrica financija Janet Yellen tijekom najave uvođenja novih sankcija.

Među njima je ovlašćivanje ministarstva financija da nametne sankcije stranim financijskim institucijama koje pomažu u financiranju vojno-industrijskog kompleksa Rusije. Prijeti se sankcijama svim financijskim institucijama koje posluju s bilo kojim pojedincem ili subjektom iz Rusije koji je sankcioniran u prethodnom razdoblju.

“Rusija je danas postala ratna ekonomija, i dok Rusija radi na izradi oružja, od tenkova preko projektila do zrakoplova koji su im potrebni, u osnovi ih ne mogu napraviti sami - trebaju im dijelovi i roba iz drugih zemalja te kompanija i pojedinaca koji nisu u Rusiji”, izjavio je visoki dužnosnik ministarstva financija SAD-a. Cilj proširenja sankcija je otežavanje Rusiji pristupa robi koja joj je potrebna iz drugih država, te od pojedinaca i tvrtki u tim zemljama.

"Zbog uvođenja restriktivnih mjera Sjedinjenih Država protiv moskovske burze obustavljeno je trgovanje na burzi i obračun instrumenata u američkim dolarima i eurima", rečeno je iz središnje banke Rusije.

Pojavili su se redovi pred bankama, središnja banka kaže da su dolari i euri građana u bankama sigurni

To znači da banke, tvrtke i pojedinci više neće moći trgovati dolarima i eurima putem središnje burze koja nudi prednosti kao što su bolja likvidnost i nadzor. Umjesto toga će morati trgovati "na šalteru", gdje se poslovi provode izravno između dvije strane. Središnja banka je rekla da će koristiti podatke iz tih trgovanja za određivanje službenih tečajeva.

Mnogi Rusi drže ušteđevinu u dolarima ili eurima, imajući na umu povremene krize u posljednjim desetljećima kada je vrijednost rublje pala. Središnja banka je uvjerila ljude da su depoziti u bankama sigurni. Građani mogu nastaviti kupovati i prodavati eure i dolare u bankama.

Na društvenim mrežama su se pojavile snimke stanovnika Rusije u redovima ispred banaka, navodno s namjerom da kupe dolare. Prema navodima neke banke imaju ogromnu razliku između kupovnog i prodajnog tečaja, banka Norvik kupuje po tečaju 50 rublji za jedan dolar, a prodaje po tečaju 200 rublji za jedan dolar.

Ruski financijski sustav je zatvoren, tečaj rublja nerealan

Od početka napada na Ukrajinu Rusija je uvela niz politika kojima je dobrim dijelom odvojila svoj financijski sustav od SAD-a i EU. Naravno, na to je bila i natjerana. Izbačena iz SWIFT sustava, zaplijenjenih međunarodnih rezervi i pod nizom drugih sankcija koje su ciljale financijski sektor, to je bio jedini mogući odgovor.

Zbog toga je financijski sustav Rusije "dedolariziran" i "deeuriziran" te se okrenuo kineskom juanu. Velika razlika između te tri valute je što se vrijednost dolara i eura određuje na tržištu (uz politike kojima se pokušava utjecati na tu vrijednost), a tečaj kineskog juana je doslovno administrativno zadala stranka središnje banke Kine.

Iako se tečaj rublje prema dolaru i euru još uvijek objavljuje (trenutno oko 90 rublja za jedan dolar), on vrijedi isključivo u Rusiji. Zbog velikih kontrola financijskih kretanja i izoliranosti od većine svjetskog financijskog sektora, pravi tečaj rublje nemoguće je utvrditi.

Pročitajte više