UZNEMIRUJUĆE Psi koje je mučio splitski psihijatar žive u još gorim uvjetima

KRAJEM ožujka otkriveno je kako je 64-godišnji T.P. iz Solina držao i mučio 67 pasa i dva vuka na području Duilova u Splitu. Psi su živjeli u nehumanim uvjetima, a vlasnik ih je križao i uzgajao za borbe. Nakon uhićenja brigu o psima preuzeli su Grad Split i sklonište za napuštene životinje Animalis Centrum.

No, nisu svi psi bili udomljeni i zbrinuti, već su 43 psa ostala na istom mjestu, a građani nam tvrde kako se nalaze u još gorim uvjetima. Prije dva dana jedan od pasa objesio se o lanac kojim je bio vezan i uginuo.

Psihijatar u Splitu držao 67 pasa i dva vuka. Križao ih je i uzgajao za borbe?

"Štakori su se razmnožili i grizu pse. Još im je gore"

Čitatelj nam je poslao kako se psi nalaze u sto puta goroj situaciji nego što im je bilo. Tvrdi kako se ne brinu za životinje te da im se tek svaki drugi dan dovozi hrana i voda. "Na lokaciji nema hladovine, štakori su se razmnožili i grizu pse. Još im je gore. Oni su puni rana.

 

Smršavjeli su, i dalje se nalaze na lancu, a neki su se i potukli. Zbog nemara skloništa psima su na tu lokaciju donijeli parvovirus. Najgore od svega je što se jedan pas objesio, uginuo je u najgorim mukama, zadavio o lanac i paletu", stoji u priopćenju s kojim su poslali i fotografije uznemirujućeg sadržaja.

Na mjestu gdje i dalje boravi 43 psa jutros smo zatekli veterinarsku inspekciju koja se nalazila unutar prostora, a ispred velikih metalnih vrata zatekli smo zaštitara koji tvrdi kako tom području nitko nema pristup osim osoba koje hrane pse.

"Koliko pasa još treba uginuti da bi gradska vlast nešto poduzela?"

Susjedi većinom nisu bili raspoloženi za razgovor, tek su kratko komentirali kako se radi o užasnoj situaciji za koju su pretpostavili da će se dogoditi. Nedaleko od mjesta događaja s nama je razgovaralo dvoje Splićana.

"Ne živimo blizu, ali smo od poznanika čuli što se događa. To je baš strašno. Prošli su pakao s tim vlasnikom, a sad kad smo mislili da su spašeni, njima je još gore. Kažu nam da se noću čuje buka i lavež, zvuči kao da se međusobno kolju. Često prolazim tom cestom kada idem kod roditelja i nikada nisam nikog vidjela osim zaštitara.

Koliko pasa još treba uginuti da bi gradska vlast nešto poduzela? Ma ne samo vlast nego i država. Kako je moguće da taj monstrum još nije kažnjen i zašto se nakon toliko mjeseci psima još uvijek nije pomoglo?" pita se Splićanka.

Grad Split: Sklonište će biti gotovo za 20 dana. Sutra ćemo staviti zaštitu za sunce

Index je upite poslao Gradu Splitu, Veterinarskoj inspekciji i skloništu za napuštene životinje Animalis Centrum. Inspekcija je, kako su kazali, započela nadzor nad radom odobrenog skloništa za napuštene životinje Animalis Centrum.

"Napominjemo kako je veterinarska inspekcija Državnog inspektorata donijela rješenje kojim je Gradu Splitu naređeno osigurati smještaj privremeno oduzetih pasa u odobrena skloništa za životinje ili u druge privremene primjerene smještaje koji moraju biti pod nadzorom djelatnika odobrenog skloništa. Do premještanja pasa Grad Split na predmetnoj lokaciji mora osigurati svakodnevnu njegu, hranidbu, kontrolu zdravlja i dobrobiti te veterinarsko-zdravstvenu zaštitu", kazali su.

Iz Grada Splita su kazali kako od početka krizne situacije s napuštenim životinjama provode sve radnje i korake koji su im na raspolaganju. Tvrde kako su istog dana uputili zahtjev za ponudom ovlaštenim skloništima koja su mogla osigurati sve traženo iz naloga inspektorata.

"Prihvaćena je ponuda najpovoljnijeg ponuditelja, Animalis Centruma, koji je isti dan počeo voditi brigu o oduzetim životinjama, uz nadzor i upute Državnog inspektorata. Od prvog dana kontinuirano se provodi hranjenje i napajanje pasa, veterinarski pregled i hitne stručno-zaštitne radnje stručne osobe.

Izvršena je potrebna sterilizacija 6 ženki, privremeno je zbrinuto nekoliko životinja u ovlaštena skloništa u Dubrovniku, Rijeci, Zadru i Zagrebu, odobreno je mikročipiranje pasa koji su ostali na lokaciji", rekli su iz Grada Splita, no nisu odgovorili na pitanje o kojem je iznosu riječ.

Dodali su i kako rade na uređenju privremenog skloništa. "Odmah smo pronašli česticu u vlasništvu grada te smo započeli s uređenjem privremenog skloništa za oduzete pse na području Karepovca. Uređenje je u završnoj fazi te očekujemo da će privremeno sklonište za zbrinjavanje životinja biti spremno u roku od 20-ak dana."

Osim što će, prema njihovim tvrdnjama, u roku od 20-ak dana prebaciti pse, kazali su kako će se sutra pse zaštititi od sunca.

Filipović: Sve dok tamo borave, mi sigurnost ne možemo garantirati

O 43 psa, koja se i dalje nalaze na lokaciji gdje ih je vlasnik držao zarobljene na lancu te križao za borbe, oglasio se i voditelj skloništa koje se trenutno brine o njima. Zvonimir Filipović kazao je kako su sve životinje čipirane s putovnicama i vlasničkim knjižicama te cijepljene protiv virusnih bolesti i bjesnoće.

"Dobile su tretman protiv parazita i napravljeno je testiranje na mediteranske bolesti. Dvije jedinke su liječene od parvoviroze, virusa koji je najveći neprijatelj skloništa. Oporavile su se od te bolesti. Sedam nekirurških obrada rana je obavljeno na lokaciji, rana koje su nastale ugrizima, ozljeđivanjem ili boravkom na tim lancima.

Nekoliko životinja izmjestili smo na sigurnije lokacije jer je bilo stakla, palete su padale. Cijela ta lokacija je potpuno nesigurna i nije moguće pronaći rješenje koje će garantirati njihovu sigurnost. Sve dok tamo borave, mi sigurnost ne možemo garantirati", tvrdi Filipović.

Dodao je kako se životinje hrane dva puta dnevno te da je trava ošišana, ali i kako deratizaciju nisu mogli provesti jer bi to ugrozilo pse. "Svakoj životinji koja je zavezana za lanac može se dogoditi ovakav nesretan slučaj. To je zabranjeno u Hrvatskoj s razlogom. Pozivam institucije i inspekciju da djeluju i da lanac zabranimo u potpunosti, a ove životinje maknemo s ovih lanaca što prije."

Pročitajte više