Vandali uništili umjetničku instalaciju u centru Zagreba

Vandalizirani umjetnički rad ispred HAZU Foto: Domino

SEDAM mlađih osoba jučer je u Zagrebu vandaliziralo umjetničku instalaciju Slušaj šume! hrvatskih umjetnika Azre Svedružić i Demirela Pašalića, koja je postavljena kod skulpture Josipa Juraja Strossmayera, ispred zgrade HAZU. Prema izjavama očevidaca, vandali su odnijeli umjetnički rad - 150 ručno izrađenih cvjetova s QR kodom i jedno malo stablo - u crnim vrećama koje su donijeli sa sobom.

Dio instalacije bio je privezan lancem i lokotom koje su prerezali rezačem za metal, što upućuje da je uništavanje instalacije bilo planirano i organizirano. Vandali su prijavljeni policiji, priopćili su iz udruge Domino.

Umjetnički rad se oslanjao na interakciju i sudjelovanje građana s ciljem poticanja šireg razumijevanja važnosti šuma i biljaka u eko-sustavu. Na prostornu intervenciju nadovezivala se i iznenadna zvučna kompozicija (uzbuna) koja je svakih pola sata pozivala građane da se preko QR koda povežu s web stranicom, da se uključe i postanu čuvari šuma i prirode.

Muzika biljaka

Festival Ganz nove Perforacije večeras završava svoj zagrebački dio programa upravo na mjestu uništene instalacije te organizatori pozivaju građane da u suradnji s umjetnicima iznova izrade instalaciju. Večeras se u sklopu festivala održava i koncert Muzika biljaka Maje Krapec. Umjetnica od svake biljke dobiva autentične i jedinstvene glazbene tonove pomoću specijalnog uređaja koji spaja na biljke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.