Varufakis i hrvatski filozof u Njemačkoj se skupa kandidiraju na izborima za EP

Foto: Hina

BIVŠI grčki ministar financija Janis Varufakis i hrvatski politički aktivist Srećko Horvat kandidiraju se za zastupničko mjesto u Europskom parlamentu u Njemačkoj.

Pokret demokracija u Europi 2025 (DiEM25), osnovan 2016. kako bi se "demokratiziralo Europu", izabrao je u nedjelju u Berlinu Varufakisa za svog vodećeg kandidata na izborima za Europski parlament koji će se održati u svibnju 2019. godine, a na treće mjesto liste Demokratie in Europa izabran je Srećko Horvat, hrvatski filozof i politički aktivist mlađe generacije.

"Prihvaćam nominaciju jer ona utjelovljuje novu transnacionalnu politiku koja nam je potrebna u Europi", rekao je Varufakis na konferenciji za medije na kojoj su njegovi kolege razvili transparent sa sloganom "Europsko proljeće", nazivom transnacionalne liste DiEM25 i partnera za europske izbore.

"Pozivam sve vas da nam se pridružite u pohodu za demokraciju u Europi, za demokracijom u Njemačkoj kao uvjetom za postizanje blagostanja i istinske demokracije", rekao je bivši ministar grčke ljevičarske vlade Aleksisa Ciprasa.

Varufakis je kritičar politike štednje

Varufakis je poznat kao otvoreni kritičar politika štednje koje je na vrhuncu dužničke krize u eurozoni zagovarao Berlin.

"Na papiru se Njemačka guši u novcu, no njemački je narod bio žrtva iste (politike) štednje kao i ostatak Europe. Rezultat je niska razina ulaganja." To je, ustvrdio je Varufakis, pojačalo nejednakost i povisilo cijene dionica i nekretnina.

On je rekao da njegov pokret želi ulagati novac, prikupljen, ako je potrebno, i izdavanjem obveznica, u "zelene" politike kako bi se suzbile klimatske promjene.

DiEM25 je europski transnacionalni pokret protiv establišmenta čijem su pokretanju 2016. znatno pridonijeli Varufakis i Horvat.

Sastavljen od "ljudi s ljevice i proizašlih iz liberalizma, Zelenih i feministica", DiEM25 poziva na "novi pakt" za Stari kontinent pogođen posljedicama ekonomske krize koja je počela prije deset godina.

Horvat: Ovo je povijesni čin

"Mislim da je ovo povijesni čin jer se na izborima za Europski parlament do sada nije dogodilo da se na nekoj listi u Njemačkoj kandidiraju Grk i Hrvat, Austrijanka i Poljakinja", rekao je Srećko Horvat za Hinu.

Horvat je izrazio zadovoljstvo ulaskom njihovog pokreta u javnu raspravu o europskim politikama te ocijenio kako je to njihov prvi uspjeh.

"U Njemačkoj se kandidiramo jer je to vodeća zemlja eurozone", pojasnio je i dodao da je njegova osobna motivacija za kandidaturu u Njemačkoj "što upravo u tu zemlju iz Hrvatske odlaze tisuće mladih".

Varufakis je 2015. odstupio s položaja grčkog ministra financija zbog uvjeta postavljenih Grčkoj za dobivanje paketa financijske pomoći. Te uvjete za pomoć je usporedio s versajskim mirovnim ugovorom po kojem je Njemačka nakon Prvog svjetskog rata bila primorana otplatiti drakonsku ratnu odštetu što je doprinijelo i dolasku Adolfa Hitlera na vlast. 

U ožujku ove godine je 57-godišnji Varufakis, ekonomist obrazovan u Velikoj Britaniji, a sada profesor ekonomije na sveučilištu u Ateni, u Grčkoj pokrenuo novu stranku MeRA25 u okviru pokreta DiEM25.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.