Varufakis o padu Afganistana: Ovo je poraz liberalnog imperijalizma. Izdržite, sestre

Foto/Screenshot: EPA, Twitter/Janis Varufakis

REAKCIJE na dramatični pad Kabula i afganistanske vlade uslijed povlačenja američkih i savezničkih vojnika iz Afganistana pristižu sa svih strana.

Mnogi krive američkog predsjednika Joea Bidena za odluku o bezuvjetnom povlačenju nakon kojeg se 20 godina naoružavana i obučavana afganistanska vojska raspala ili, bolje rečeno, predala pred ofenzivom talibana.

Biden i njegovi saveznici pak krive bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je sklopio katastrofalni sporazum s talibanima i pristao na potpuno povlačenje ove godine. 

No mnogi ljevičarski analitičari i intelektualci smatraju da je za današnju tragediju kriva Amerika, odnosno njena invazija na Afganistan 2001. kojom je srušen talibanski režim, koji je vladao tom zemljom od 1996. godine, provodeći brutalnu verziju islamskog prava, odnosno šerijata. 

Varufakis: Ovo je poraz imperijalizma, ali naša solidarnost je sa ženama Afganistana

A bivši grčki ministar financija i radikalno ljevičarski ekonomist i autor Janis Varufakis otišao je još dalje i tragični pad Kabula nazvao "konačnim porazom liberalno-neokonzervativnog imperijalizma".

"Na dan kada je liberalno-neokonzervativni imperijalizam poražen jednom zauvijek, misli DiEM25 su sa ženama Afganistana. Naša im solidarnost vjerojatno malo znači, ali to je ono što možemo ponuditi - zasad. Izdržite, sestre!" napisao je Varufakis u svom tvitu. 

Kakvu to točno solidarnost popularni ljevičarski intelektualac u ime svoje paneuropske stranke nudi, nije jasno, ali zgrožene reakcije na njegovu poruku nisu izostale. 

Feministica mu odgovorila: Vi ste jebeno smiješni

"FFS (for fucks sake). Žene koje se prodaju u ropstvo su vam vrijedne dokazivanja kraja neokonzervativnog, kakvog god imperijalizma?? Vi ste jebeno smiješni. Nemojte zvati ove žene sestrama osim ako ne biste bili sretni da se to dogodilo vašoj vlastitoj sestri. Solidarnost? Ne, druže. Ovo je patrijarhat", odgovorila mu je feministička autorica i bivša kolumnistica Guardiana Suzanne Moore.

SAD je, podsjetimo, zauzeo Afganistan i srušio talibanski teokratski režim jer je pružao zaštitu i gostoprimstvo teroristima Al-Kaide i njihovom vođi Osami bin Ladenu, koji su 11. rujna 2001. izveli najveći teroristički napad na teritoriju SAD-a. Da SAD nije izvršio invaziju na Afganistan, talibani bi naprosto ostali na vlasti cijelo ovo vrijeme. Žene bi bile kamenovane zbog preljuba, bilo bi im zabranjeno raditi, školovati se i izlaziti iz kuće bez muške pratnje. Kao što će, izgledno je, opet biti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.