Važna vijest za dijabetičare: HZZO stavio inzulinske pumpe na listu pomagala

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

HZZO je na liste pomagala stavio inzulinske pumpe, koje je do sada nabavljao isključivo putem javne nabave, te druge uređaje za isporuku inzulina, na koje će osigurane osobe moći ostvarivati pravo u skladu s utvrđenom medicinskom indikacijom i prema kriterijima koji su stručno definirani.

"Cilj je osiguranje još veće dostupnosti ovih pomagala oboljelima kod kojih će njihova primjena doprinijeti prevenciji dugoročnih, kroničnih komplikacija šećerne bolesti", piše u priopćenju HZZO-a.

Na listi će biti tri pumpe

Portal Nainzulinu neslužbeno doznaje da se radi o inzulinskim pumpama Medtronic 640G, Medtronic 780G i OmniPod Dash.

Medtronic 640G je inzulinska pumpa s kateterom koja uz pomoć povezanih senzora Guardian automatski može uravnotežiti niski šećer. Kad algoritam predvidi hipoglikemiju, jednostavno prekine isporuku inzulina.

Medtronic 780G funkcionira slično kao i Medtronic 640G. Ona automatski ispravlja nisku razinu šećera, ali kada povezani senzor izmjeri rast šećera, 780G je u stanju automatski povećati isporuku inzulina.

Medtronic 780G je ušla na HZZO dopunsku listu pomagala po sveukupnoj cijeni od 28.206 kn. Od tog iznosa pacijenti koji udovolje kriterijima će morati doplatiti 9127 kn.

Senzori i transmiteri za obje pumpe se otprije nalaze na osnovnoj listi pomagala, dakle bez doplate. Kompletnu obitelj Medtronic distribuira tvrtka Mediligo.

Jedna je bez katetera

OmniPod Dash je inzulinska pumpa bez katetera koja nema vezu sa senzorima. OmniPod DASH distribuira tvrtka Medilab ONE.

HZZO će financirati "startni set" OmniPod DASH, koji uključuje uređaj za upravljanje POD-ovima (PDM) i kutiju od 10 rezervoara koji se lijepe na kožu (POD-ova). Sveukupna cijena "startnog seta" koji financira HZZO iznosi 4803 kn, a od toga će pacijenti trebati platiti 1140 kn.

Dva povjerenstva

Portal je, također neslužbeno, objavio i proces za dodjelu pumpi. Pišu da će, nakon što dijabetolog odobri preporuku za pumpu onome tko na to ima pravo – postojati čak dva povjerenstva, jedno u kojem su ključni dijabetolozi i drugo koje sjedi u HZZO-ovoj direkciji.

Portal Nainzulinu piše i da bi odluka trebala biti vrlo brzo objavljena u Narodnim novinama te stupiti na snagu 1.3.2022.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.