Velika policijska akcija danas se provodi u cijeloj zemlji. Evo o čemu se radi

Foto: Pu splitsko-dalmatinska

NA PODRUČJU svih policijskih uprava 3. travnja 2019. godine provodit će se cjelodnevni nadzor kretanja brzine vozila, najavljeno je iz MUP-a 1. travnja.

Kako su naveli, i ove godine, temeljem Plana organizacije TISPOL- mreže prometnih policija država Europe održat će se 24-satni nadzor brzine na području cijele Republike Hrvatske i u preko 20 država članica TISPOL-a.

Cilj akcije: povećati svijest vozača o zakonskim ograničenjima

Kako brzina i dalje ostaje vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, ova akcija ima za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača o nepotrebnom i opasnom prekoračenju zakonskih ograničenja te brzini neprilagođenoj uvjetima na cestama. Prema statističkim pokazateljima za 2018. godinu, od ukupno 317 poginulih osoba u prometnim nesrećama njih 158, odnosno 49,8% poginulo je zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Stoga će se, od 00,00 do 24,00 sata, 03.04.2019. godine na području svih Policijskih uprava provoditi kontinuirani nadzor brzine kretanja vozila. Akcija je već najavljena na web stranicama svih Policijskih uprava, a građanima je bila ponuđena mogućnost da predlože lokacije za mjerenje brzine.

Osim toga, građani mogu prisustvovati provođenju nadzora, za što su se trebaju unaprijed javiti policijskoj upravi na svom području.

Koristit će sve raspoložive uređaje

Akcija će se provesti na velikom broju lokacija, u naseljenim mjestima, izvan naselja i na autocestama. Svaka policijska uprava će odabrati one najpogodnije, od predloženih lokacija za vršenje nadzora. Koristit će se svi raspoloživi uređaji, a u provedbu će biti uključen maksimalno mogući broj policijskih službenika. Zbog obuhvaćanja što većeg broja, lokacije nadzora mijenjat će se svaka dva do tri sata.

"Suradnjom s medijima i građanima nastoji se podići svijesti građana o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine", poručuju iz policije.

Prvi rezultati akcije bit će objavljeni 04.04.2019. godine na web stranici MUP-a i svih policijskih uprava, a konačni, koji uključuju sve države članice koje sudjeluju u akciji bit će objavljeni naknadno, nakon što ih TISPOL prikupi.

Zagrebačka policija poziva građane da im se pridruže

Iz Zagrebačke policije navode kako će danas posebnu pozornost obratiti na prekršaje nepropisne brzine kretanja vozila i drugim težim prekršajima kao što su prisutnost alkohola u organizmu, tehnička neispravnost vozila, nepropisno pretjecanje, upravljanje prije stjecanja prava i pod zabranom, prekršaji mladih vozača, korištenje sigurnosnog pojasa (vozača i svih putnika), zaštitne kacige, nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje i ostalo.
 
Pozivaju građane i predstavnike medija da se u provođenju ove akcije pridruže policijskim službenicima na sljedećim lokacijama:
 
- Aleja Gojka Šuška – Ulica Štefanovec ( kod Policijske akademije ) u vremenu od 10 do 12 sati,
 
- Aleja Bologne ( kod tunela ) u vremenu od 17 do 19 sati,
 
- Donja Bistra, Bistranska ulica ( kod raskrižja sa Sportskom ulicom ) u vremenu od 12 do 14 sati.
 
"Budući da tijekom provođenja akcije policija mora paziti na sigurnost svih sudionika u prometu te na sigurnost građana i predstavnika medija koji se žele policijskim službenicima pridružiti u provođenju ove akcije, molimo da svoj dolazak najavite na zagrebacka@policija.hr", kažu iz policije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.