Jandroković: Milanović nije na dobar način obnašao funkciju predsjednika

Screenshot: HRT

Šef sabora Gordan Jandroković bio je gost Dnevnika HTV-a. Komentirao je nove prostorije sabora te rekao kako su zadovoljni i da nije dobio nikakve primjedbe. 

"Mi smo od jednog prostora koji ima sasvim drugu namjenu stvorili prostor Hrvatskog parlamenta i zahvalan sam svima koji su pomogli - Hrvatskoj vojsci, službama Hrvatskog sabora.

Pokazuje se da smo napravili dobar prostor, da je vrlo funkcionalno i nisam imao nikakvih primjedbi, što nije često da se oporbeni zastupnici barem na nešto ne požale. Vidjet ćemo idućih dana kada dođu i sjednice odbora, kada se intenzivira rad u Hrvatskom saboru. Postoje još neki detalji koje moramo napraviti, ali zaista zadovoljni smo", rekao je Jandroković za Dnevnik HTV-a.

Dosad potrošeno 850 tisuća eura

Osvrnuo se i na novac koji je do sada potrošen - 850 tisuća eura.

"Procjena je otprilike milijun eura, ali morate znati da smo išli u komercijalni najam on bi nas godišnje koštao preko 2 milijuna do 2.5 milijuna eura puta 3 godine koliko će trajati obnova, to je 7.5 milijuna eura, plus troškovi adaptacije i pripreme tog novog prostora, tako da mogu reći da smo 7 do 7.5 milijuna eura ostavili u državnom proračunu i na to smo stvarno ponosni i zadovoljni", veli šef sabora.

Obnova stare zgrade Hrvatskog sabora

U obnovu stare zgrade sabora na Trgu Svetoga Marka procijenjena vrijednost radova je viša od 70 milijuna eura. 

"Radi se o zgradi koji ima svoju povijesnu vrijednost, to je spomenik kulture. Ona je velika, preko 20 tisuća kvadrata i normalno je da to i dosta košta. Međutim, to je centar političkog života u Hrvatskoj.

Ona ima veliko simboličko značenje za hrvatsku demokraciju i tu zaista treba napraviti jedan parlament koji će ostati za idućih 100 godina.

Ta zgrada dugo nije obnavljana i sada ćemo stvarno doći do cigli i urediti taj prostor da zaista bude na ponos Hrvatske države i svih onih koji Hrvatsku vole", rekao je Jandroković, dodavši kako je najveći udio europski novac, koji dolazi iz europskih fondova.

"Apelirat ću da se smanji neprimjereni rječnik, vulgarno ophođenje i međusobno nepoštivanje u saborskoj raspravi"

Jandroković kaže i kako se zalaže za povećanje kvalitete rasprave u saboru.

"Ono što mogu kao predsjedavajući činiti je apelirati. Zaista je važno da u središtu hrvatske politike pokažemo jedan civilizirani dijalog, da međusobno uvažavamo jedne druge.

Mi smo različiti, imamo različite svjetonazore, političke programe i to je normalno, to je dio demokracije, ali ipak kada razgovaramo jedni s drugima, kada govorimo o važnim temama za naše građane, važno je da pokažemo da smo ozbiljni, da smo odgovorni i mislim da građani to od nas i očekuju, rekao je, te još jednom naglasio da će kontinuirano apelirati da se smanji neprimjereni rječnik, vulgarno ophođenje i međusobno nepoštivanje", komentirao je.

"Svi će vidjeti da postoji parlamentarna većina"

Kad je riječ o stabilnost vladajuće većine, Jandroković je rekao kako će za dva dana imati prvo glasovanje, te će tada svi vidjeti da postoji stabilna parlamentarna većina. Osvrnuo se i dnevni red.

"Sutra će biti tema stanovanja, što je jedna od apsolutno prevažnih tema, posebno za naše mlade ljude. Razgovarat ćemo o održavanju i upravljanju stambenih zgrada, komunalnom gospodarstvu, građevinskoj inspekciji.

Nakon toga doći će set zakona koji se tiču porezne reforme. Čekamo vladu da predstavi poreznu reformu. Nakon toga će, šest ili sedam zakona te teme doći u Hrvatski sabor. Imat ćemo rebalans proračuna za ovu godinu, pa proračun za 2025. I ono što je posebno zanimljivo je izbor ustavnih sudaca, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora", rekao je šef sabora.

"Milanović nije na dobar način obnašao poziciju predsjednika Republike"

Jandroković se osvrnuo i na dolazeće predsjedničke izbore. Rekao je kako očekuje pobjedu HDZ-ovog kandidata Dragana Primorca. Upitan zašto smatra da bi Primorac bio bolji predsjednik od Zorana Milanovića kaže: 

"Zoran Milanović u ovih gotovo pet godina nije na dobar način obnašao poziciju predsjednika Republike. Puno je toga ostalo zabilježeno što nije bilo dobro, što nije bilo u korist hrvatskih građana i ja sam uvjeren da će to hrvatski birači prepoznati i dati povjerenje Draganu Primorcu koji ima respektabilnu poslovnu karijeru, koji je uspješan znanstvenik s vrlo dobrim vezama u svijetu, koji je jasne zapadne orijentacije, koji je najavio da će poštovati Ustav i hrvatske institucije. Dakle, očekujem da će doći do promjene na Pantovčaku."

Povratak Mislava Kolakušića u sabor

Mislav Kolakušić dao je ostavku na svoje zastupničko mjesto, međutim sutra će zajedno s Draženom Dizdarom, koji je najavio odustajanje od saborskog mandata, održati konferenciju za medije.

"Vidjet ćemo koji su argumenti koje će iznijeti gospodin Kolakušić. Ono što znam i što su mi rekli pravni stručnjaci, a i dosta je jasno u poslovniku Hrvatskog sabora člankom 10. definirano kada prestaje saborski mandat i to je: smrću, gubitkom poslovne sposobnosti, pravomoćnom presudom na zatvorsku kaznu veću od šest mjeseci i podnošenjem ostavke.

Gospodin Kolakušić podnio je ostavku, time mu je prestao mandat u Hrvatskom saboru. Koje će on pravne argumente koristiti ne znam, ali neka institucije i nadležna tijela donesu o tome odluku. Što se mojeg mišljenja tiče, ono je potpuno jasno", rekao je Jandroković za Dnevnik HTV-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.