Veliki test za Vrhovni sud u SAD-u: Strogi zakon o pobačaju u Louisiani

Foto: EPA

VRHOVNI SUD SAD-a počinje se baviti zakonom o pobačaju u saveznoj državi Louisiani. 

Ovaj predmet predstavlja ispit za nove vrhovne sudce koje je imenovao  Donald Trump.

Devetero sudaca će raspravljati o meritumu zakona koji je 2014. donijela ta konzervativna savezna država i čije su stupanje na snagu zaustavili prošle zime u posljednji tren.

Tekst predviđa obvezu za liječnike koji pristaju obavljati pobačaj da imaju odobrenje za rad u bolnici koja mora biti manje od 50 km udaljena od mjesta obavljanja pobačaja.

Zagovornici prava na pobačaj ističu da su to prestrogi uvjeti i da samo jedan liječnik i jedna klinika u čitavoj državi mogu ispuniti taj uvjet. To je nedovoljan broj, kažu, za nekih 10.000 pobačaja koliko ih se obavi svake godine.

Presuda se očekuje u proljeće

Louisiana je tu mjeru opravdala pozivajući se na moguće komplikacije i potrebu da se, u slučaju problema, žena može prevesti u najbližu bolnicu.

Nakon postupka koji je trajao godinama, prizivni sud je odlučio da zakon u veljači može stupiti na snagu.

Njegovi su se protivnici tada obratili Vrhovnom sudu po žurnom postupku i potonji je, dan prije nego je trebao stupiti na snagu, zaustavio primjenu zakona tijesnom većinom (pet od devet sudaca) ne očitujući se o meritumu zakona.

Zato je devetero sudaca objavilo da će o tom zakonu razglabati na zasjedanju 2019./2020.

Saslušanje bi se moglo održati u siječnju, a presuda je moguća u proljeće, u jeku kampanje za predsjedničke izbore 2020.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.