Vesna Pusić o pobuni Francuza: Nadrealno ridikulozno. Upleteni su međunarodni igrači

Foto: N1

BIVŠA ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je u gostovanju na N1 televiziji komentirala masovne prosvjede u Izraelu i Francuskoj, odnosno pozadinu koja je dovela do takvog razvoja događaja. U Izraelu su prosvjedi izbili zbog pravosudne reforme koja izvršnoj vlasti daje pravo vlasti nad sucima i sudskim postupcima, dok Francuzi prosvjeduju protiv odluke da se dob za odlazak u mirovinu poveća sa 62 na 64 godine.

"To je način da se vrhuška stranke na vlasti, ali i njihovih ekstremnih desničarskih partnera osigura od bilo kakvog sudskog progona", osvrnula se Pusić na pravosudnu reformu u Izraelu. Podsjetila je kako je i sam izraelski premijer Benjamin Netanyahu bio predmet istrage, dok je njegov koalicijski partner čak osuđen zbog izazivanja i provociranja nasilja.

"Netanyahu nije povukao zakon, nego ga je odgodio i rekao da idu u konzultacije. Kako će se to odvijati, vidjet ćemo. Dio sindikata je nakon toga zaustavio demonstracije, ali neki ljudi su nastavili demonstrirati kroz noć i nakon te najave. To je vrlo ozbiljna situacija. De facto se bore protiv jednog nevjerojatnog skretanja udesno, odnosno protiv ovisnosti režima o ovim fundamentalističkim religioznim strankama u Izraelu", dodala je. 

"To je tragično za Izrael, koji je nastao na takvim korijenima"

Izraelski ministar sigurnosti je izjavio kako se složio s odgodom reforme u zamjenu za pravo da u okviru svog ministarstva može osnovati nacionalnu gardu. Pusić je uvjerena kako je to sigurno korak prema stvaranju privatne milicije. Naglašava kako se radi o čovjeku koji je osuđen za provociranje javnog nasilja. 

"To je vrlo ozbiljno za Izrael i rekla bih tragično za zemlju koja je nastala na takvim korijenima i sada je napravila 180 stupnjeva u obrnutom pravcu", kazala je. Vjeruje kako su događaji u Izraelu eksplozija građanskog bunta nakon godina nezadovoljstva i povratka Netanyahua na vlast u koaliciji s ekstremnom desnicom.

Govoreći o prosvjedima u Francuskoj, Pusić podsjeća da je povećanje dobi za odlazak u mirovinu najavljeno već u Macronovom programu. Tvrdi kako je apsurd da je sadašnja dob za odlazak u mirovinu 62 godine te je sigurna kako su u cijelu situaciju upleteni i neki međunarodni igrači. 

"Postoji nezadovoljstvo Macronom, ali to ne može biti samo to"

"Postoji veliko nezadovoljstvom općom situacijom u Francuskoj. Drugo, ima mnogo međunarodnih faktora koji tu igraju jer su prosvjedi za nešto što je gotovo nadrealno ridikulozno. Nitko više nema 62 godine za odlazak u mirovinu. To ima veze s padom standarda, ali i s međunarodnim faktorima jer isti takvi nasilni prosvjedi s uništavanjem i paljenjem su bili zbog povećanja cijene benzina. Ponovno se vidjelo da ta žestina prosvjeda ne može imati veze s tim", istaknula je.

Svjesna je kako u Francuskoj postoji tradicija takvih prosvjeda, ali smatra da iako se "na tu tradiciju žestokih prosvjeda nakalemilo generalno nezadovoljstvom Macronovim stilom, to ne može biti samo to". "Ovdje mora biti upleteno i međunarodnih igrača", zaključila je bivša ministrica vanjskih poslova. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.