VIDEO Je li mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić zaista pjevao četničke pjesme?

Screenshot: YouTube

POSLJEDNJIH dana puno se prašine podiglo zbog privremene zabrane emitiranja programa Z1 televiziji nakon što je voditelj emisije Na Markovom trg, Marko Jurič građane uznemirio prijetnjom o "četničkim vikarima".

"Dakle dragi moji Zagrepčani kad se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, pripazite da ne bi neki od tih četničkih vikara istrčao iz Crkve i malo, u maniri svojih najboljih klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu", huškao i plašio je Jurič umjesto da, ukoliko ima nekih saznanja o kršenju hrvatskih zakona, o tome obavijesti nadležna tijela.

Povod ovom Juričevom ispadu je snimka koja već neko vrijeme kola intenetom, a na kojoj se zagrebačko- ljubljanski mitropolit Porfirije Perić nalazi u društvu pravoslavnih popova koji pjevaju četničku pjesmu.

Snimka je navodno nastala prije pet godina u Chicagu.

"Nakon liturgije bio je ručak i zabava, rekao sam o. Voji Bilbiji da otpjeva 'našu pjesmu', misleći na "Tamo daleko". On je počeo pjevati pjesmu koju i ne znam i nekako sam pjevušio za njima, malo iznenađen što nije zapjevao onu koju sam mislio, pa sam u jednom trenutku i zašutio", pravdao se u travnju prošle godine u razgovoru za Večernji list Pomfirije rekavši da je zašutio kada se pjevalo o "kokardi vojvode Đujića".

Iz snimke se jasno vidi da je Perić velik dio pjesme zaista opjevao, a već od početka same pjesme jasno je da se radi o pjesmi ratne tematike s obzirom da se spominju "mitraljesci" i "granate".

"Što se ono na Dinari sjaji, Đujićeva kokarda na glavi", kaže sporni stih, a teško je procijeniti je li Pomfirije zaista, kako tvrdi, prestao pjevati.

Pop Momčilo Đujić četnički je vojvoda i ratni zločinac odgovoran za neke od najgnjusnijih zločina na ovim područjima u Drugom svjetskom ratu. Đujićevi četnici jedan od najvećih pokolja napravili su u selu Gata u zaleđu Omiša kada su 1. listopada 1942. godine zvjerski poklali 95 civila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.