Vlada nahuškala inspektore na pekare čiji pereci su poskupjeli 27 lipa. Oslobođeni su

Foto: Pixsell/Jurica Galoic

Državni inspektorat doživio je novi neuspjeh na sudu, ovaj put u slučaju pekarnice iz Našica koju su optužili za neopravdano povećanje cijena nakon uvođenja eura.

Naime, vlasnici pekarnice optuženi su da su 4. siječnja 2023. godine, nakon što je stupila na snagu vladina zabrana povećanja cijena, neopravdano povećali cijene svojih proizvoda. Međutim, vlasnici su na sudu uspješno dokazali da su cijene povećali dan prije, 30. prosinca 2022. godine, zbog povećanja troškova sirovina i energenata. Općinski sud u Đakovu prihvatio je argumentaciju vlasnika i oslobodio ih optužbi. 

Sud očitao lekciju inspektorima

Državni inspektorat je 4. siječnja izvršio pregled i optužio vlasnike pekarnice za povećanje maloprodajnih cijena raznih proizvoda: polubijelog kruha s 8,50 na 9,04 kune, domaćeg kruha s 10 na 11,30 kuna, slanca sa sirom s 4,50 na 5,27 kuna, pereca s 3,50 na 3,77 kuna, pizza trokuta s 15 na 16,58 kuna, te peciva s hrenovkom i senfom s 9,50 na 9,79 kuna. Inspektorat je smatrao da su vlasnici pekarnice primijenili nepoštenu praksu i predložio sudu da ih kazni.

Vlasnik je, naime, na sudu demantirao navode optužbe ističući da su cijene povećane dan ranije, 30. prosinca, zbog velikog poskupljenja sirovina i energenata. Općinski sud u Đakovu utvrdio je da vlasnici nisu povećali cijene nakon 30. prosinca i oslobodio ih svih optužbi.

Što je napravila vlada nakon uvođenja eura?

Podsjetimo, Vlada je u siječnju, nakon uvođenja eura, donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, obvezujući inspekcije na pojačane kontrole cijena i nalažući da se "neopravdano povećane cijene" vrate na razine od 31. prosinca.

Ministar gospodarstva Davor Filipović tada je rekao da su svi poslovni subjekti koji su povisili cijene roba i usluga protivno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u RH, obvezni revidirati maloprodajne cijene svojih roba i usluga sukladno temeljnim načelima, pravilima i zakonima, tako da budu određene najviše do visine maloprodajnih cijena koje su vrijedile na Staru godinu.

Nije prvi takav slučaj

Ovo nije prvi put da Državni inspektorat gubi na sudu u sličnim slučajevima. Naime, ranije je zagrebačka frizerka Sabina Samardžija također bila optužena za neopravdano povećanje cijena, ali ju je sud oslobodio optužbi.

Ona je, podsjetimo, povisila cijenu bojenja kose s 19,91 euro na 20 eura, a žensko šišanje sa 6,64 eura na sedam eura, zbog čega joj je uručena novčana kazna od 1990,84 eura za okrivljenu pravnu osobu te još 1327,23 eura za okrivljenu odgovornu osobu.

Sud je utvrdio da frizerski salon nije koristio nepoštenu poslovnu praksu jer su cijene bile jasno istaknute u eurima i kunama.