Voditelj: Treba gađati Ukrajinu nuklearnim oružjem. Gost: Nije li to naša zemlja?

Screenshot: Youtube

SUDIONICI emisije na ruskoj državnoj televiziji žestoko su se sukobili oko ideje upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini. Vladimir Solovjov, televizijski voditelj i poznati Putinov propagandist, predložio je upotrebu nuklearnog oružja. Međutim, Andrej Sidorov, profesor na moskovskom sveučilištu, nije se složio s njegovim prijedlogom. 

Tijekom rata u Ukrajini često se raspravljalo o uporabi nuklearnog oružja. Sam ruski predsjednik rekao je u televizijskom obraćanju naciji u rujnu prošle godine da bi bio spreman upotrijebiti takvo oružje za obranu ruskog teritorija.

"Zašto još uvijek plešemo? Mislim da bismo trebali napasti. Čim službeno isporuče F-16, izvršit ćemo napad taktičkim nuklearnim oružjem. Oni su uvjereni da mi to nećemo učiniti. Zato to treba učiniti", kazao je Solovjov. Sidorov, zamjenik dekana za svjetsku politiku na moskovskom sveučilištu, odgovorio je da pozitivno gleda na nuklearno oružje "sve dok se ono ne koristi".

"Bismo li napali svoje?"

"Čemu onda služi? Da ga držimo kod kuće? Da od njega napravimo kiseli kupus?" upitao ga je Solovjov. Profesor je pokušao pobiti Solovjovljevu logiku, pozvavši se na stav Kremlja da dijelovi Ukrajine pripadaju Rusiji. Podsjetimo, Rusi su još 2014. nezakonito anektirali poluotok Krim, a u rujnu prošle godine anektirali su još četiri ukrajinske regije. 

"Prvo pitanje je, gdje upotrijebiti (nuklearno oružje)? U Ukrajini? Ako su to zapadne ruske zemlje, bismo li mi napali svoje? Uništili vlastite teritorije?" zapitao se Sidorov. Solovjov je nazvao profesora "prerušenim pacifistom".

"Čudesno bi djelovalo u Ukrajini"

"Uvijek se ponašamo svetije od pape", naglasio je propagandist. Uvjeren je da bi nuklearno oružje "čudesno djelovalo u Ukrajini" jer se Ukrajina službeno ne smatra saveznikom SAD-a, piše Newsweek

Sidorov je postavio pitanje je li Rusija uopće sposobna pobijediti isključivo uz korištenje konvencionalnog oružja. "Kad razgovaramo o korištenju nuklearnog oružja, počinjem se pitati: je li naša vojska nesposobna pobijediti korištenjem konvencionalnog oružja? Može to učiniti samo s nuklearnim oružjem?" rekao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.