Vojni analitičar: Sankcije dulje vrijeme neće imati posljedice, Rusija se pripremila

Screenshot: N1

VOJNI analitičar Marinko Ogorec osvrnuo se za N1 na situaciju u Ukrajini. Komentirao je i šesti krug sankcija Rusiji, što uključuje zabranu uvoza ruske nafte. Ogorec kaže da sankcije više pogađaju one koji ih uvode nego Rusiju, koju se želi kazniti sankcijama.

"Iz svega ovog dosad se vidi da sankcije daleko više pogađaju europske zemlje nego Rusiju. Moramo znati da se Rusija pripremila za ovakvu situaciju. Oni su očito daleko ranije razmišljali o svemu. Jedno dulje vrijeme neće sankcije imati neke veće posljedice. EU nije bila pripremljena na mjere koje je sama donijela. Posljedice se vide svaki dan. Evo i danas su cijene goriva otišle gore. I ići će još", komentirao je Ogorec za N1.

Ruska alternativa

Analitičar navodi da i Rusija već ima drugo tržište za svoje energente, što se prije svega odnosi na Indiju i Kinu.

"Kada vidimo te dvije ogromne mnogoljudne zemlje koje su i inače veliki potrošači, a gdje Rusija može plasirati svoje proizvode nesmetano, postavlja se pitanje koliko sankcije mogu biti učinkovite i dugoročno", upozorio je. Osvrnuo se i na ulogu predsjednika Turske Erdogana te uvjete koje postavlja za daljnju podršku sankcijama. Ogorec kaže da je pitanje što Erdogan zapravo želi.

"Prvo, je li u pitanju to da dobije nešto što je tražio više puta pa mu nije bilo isporučeno, a sada s ovim pritiskom može ostvariti, ili drugo, on i njegov režim dužni su Putinu jer im je priskočio u pomoć u vrijeme puča?" pojašnjava Ogorec.

"EU postaje sudionik sukoba"

Upitan ima li Europa uzak pogled na velike igrače koji još uvijek stoje po strani, Ogorec odgovara da se Europa polako sve više uključuje u sukob. "EU postaje jedan od sudionika ovog sukoba. Nadam se da neće doći do eskalacije", poručuje analitičar te naglašava da je daleko do završetka sukoba, zbog čega je teško procijeniti ishod. 

"Nemamo dovoljno relevantnih informacija. Vrlo teško se snaći u toj kakofoniji različitih informacija. Sukob je daleko od toga da bi bio pri kraju. Rusi su usvojili novu taktiku koja se pokazuje učinkovitom u Donbasu. Više nije upitno hoće li će u Donbasu ovladati. Sada se već nazire i koji je to ključni strateški interes i cilj Rusije, samo je pitanje hoće li se na to odlučiti, a to je Odesa i zatvaranje pristupa prema moru", govori Ogorec za N1.

Ogorec smatra da je po pitanju Luhanska teško reći koliko će proći dok ne bude potpuno u rukama Rusije. Rekao je da posrijedi mogu biti dani, a mogu biti i tjedni.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.