Volonteri na Velebitu uspješno pomogli sačuvati botanički vrt

Foto: NP Sjeverni Velebit

Ovogodišnji volonterski program "Njegovatelj planinskih biljaka" u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit uspješno je završen. Jedanaest volontera sa zaposlenicima parka pomoglo je očuvati Velebitski botanički vrt podno Zavižana. 

Na nadmorskoj visini od 1480 metara dobro smo odradili 328 volonterskih sati u tri dvotjedna turnusa, od kraja lipnja do prvog tjedna u kolovoza, rekla je Hini biologinja Franka Grbavac, voditeljica botaničkog vrta. 

Biljke posađene na jedno mjesto

Na taj su način, dodala je, pomogli da se od zakorovljavanja sačuva 300-tinjak vrsta biljaka sa šumskih, travničarskih i kamenjarskih staništa dinarskog krša u Posebnom botaničkom rezervatu Zavižan – Balinovac – Velika kosa.

Neke od biljaka su samonikle, ali veći dio su posađene ili zasijane da bi se na jednom mjestu vidjelo bogatstvo flore Velebita, da budu dostupne i znanstvenicima, istraživačima i zaljubljenicima u Velebit i svim posjetiteljima koji dođu na sjeverni Velebit.

Velebitski botanički vrt

Pokrovitelj programa je Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a motivacija volontera, kako kaže Grbavac, je raznolika. Dio njih su jednostavno ljubitelji prirode i planinari, te kroz dvotjedni program boravka na Velebitu spoje ugodno s korisnim, a dio ih dođe na Velebit pronaći mir i donijeti odluke za budućnost. Ima tu studenata i profesora i umirovljenika, odgajateljica u vrtiću, većinom su iz Zagreba, ali i iz Našica, Rovinja, Hvara. 

U središnjem dijelu Velebitskog botaničkog vrta nalazi se Balinovačka ponikva oko koje vodi kružna kamenita staza duga 600 metara. S nje se posjetitelji mogu uspeti planinarskim stazama na okolne vrhove - Veliku Kosu (1620 metara nadmorske visine) , Balinovac (1602) i Veliki Zavižan (1676). Sa staze se odvajaju i kamenite stube kojima se spušta do dna Balinovačke ponikve, na 1430 metara nadmorske visine. 

Javna ustanova "Nacionalni park Sjeverni Velebit" u svojim ciljevima upravljanja prostorom parka, osim zaštite i održavanja, ima i i promoviranje parka, čemu doprinose i volonterski programi. Završetkom ovogodišnjeg, već je objavljeno da ustanova planira uvesti i nove volonterske programe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.