Vrhunska predavanja i 1700 posjetitelja obilježili su mjesec financijske pismenosti

Foto: Element media

Tijekom rujna, u četiri najveća hrvatska grada, Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci održana je dvodnevna Konferencija financijske pismenosti Toni Milun 2.0 u kojoj je sudjelovalo oko 1700 osoba željnih usvajanja novih znanja.

Konferenciju, koja se održavala pod svečanim pokroviteljstvom Ministarstva financija, obilježila su vrhunska predavanja stručnjaka na temu poslovnih i osobnih financija, a posjetitelji su u svim gradovima pokazali koliko je tema financijske pismenosti aktualna i potrebna.

U Rijeci je za vrijeme svog predavanja Saša Ivanović, glavni direktor Centra Zlata Toniju poklonio novčanicu od 50 milijardi dinara iz 80-ih godina prošlog stoljeća istaknuvši da je Toni sada milijarder. Ova zabavna gesta je dočekana pljeskom, ali iza sebe skriva zanimljivu poruku, a to je da novčanice imaju vrijednost samo onda kada ju prizna država u kojoj se koristi, dok je zlato valuta koju možete koristiti u svakoj zemlji na svijetu. 

Domaćin konferencije i omiljeni profesor matematike Toni Milun, još jednom je postao inspiracija mnogima, a i on sam emotivno je doživio mjesec u kojem se povezao s brojnom publikom. 

Presretan sam što smo ove godine donijeli konferenciju financijske pismenosti i u ostale gradove. Iako su nam govorili kako je teško organizirati takvo nešto izvan Zagreba, mi smo bili uporni i uspjeli. Hvala Splitu, Osijeku i Rijeci na odličnom gostoprimstvu i velikom interesu. Građani diljem Hrvatske su pokazali da su željni ovakvih događaja i da žele saznati više o financijama ako će im to biti predstavljeno na zanimljiv način, kazao je Toni Milun.

Svoja znanja i iskustva s publikom su podijelili stručnjaci iz financijskog sektora, kao što je zamjenik direktora Revoluta, Andrius Bičeika koji je u Splitu pričao o budućnosti Revoluta, ali i domaći financijski eksperti Vuk Vuković, Toni Vitali, Manuela Fatzek i brojni drugi. Posjetitelji su imali priliku naučiti kako upravljati financijama, kako pametno investirati te što treba znati prije podizanja kredita, a jedan od praktičnih savjeta dala je Manuela Fatzek iz HPB-a kazavši da je potrebno provjeriti kretanja kamatnih stopa na tržištu i obratiti se svojim bankama kako bi se dobila bolja kamatna stopa na već postojeći kredit, jer ušteda može biti značajna.

Financijska pismenost postaje sve važnija tema u društvu, a podizanje svijesti o ovoj temi ozbiljno su shvatili i sponzori koji su prepoznali ovu konferenciju.

Nakon samo dvije godine Konferencija Toni Milun postala je jedna od najznačajnijih europskih konferencija financijske pismenosti. Ova vrijedna ekipa već je u pripremama sljedeće konferencije za koju kažu da će nadmašiti prethodne dvije. O čemu se radi, najavljuju da ćemo saznati uskoro.