U Vukovarsko-srijemskoj županiji proglašena prirodna nepogoda zbog suše

Ilustracija: Željko Hladika/PIXSELL

ZBOG velikih šteta koje je dugotrajna suša prouzročila na ratarskim i povrtlarskim kulturama te dugogodišnjim nasadima vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić za cijelu je županiju proglasio prirodnu nepogodu.

U izjavi medijima Dekanić je istaknuo da je prirodna nepogoda zbog suše proglašena temeljem očitovanja i prijedloga svih općina i gradova s područja ove županije, a sada slijedi osnivanje povjerenstava za procjenu štete u jedinicama lokalne samouprave i utvrđivanje razine štete prouzročene sušom.

Najjače su stradali kukuruz i suncokret

Za sada se najveće štete pokazuju na kulturama kukuruza i suncokreta, dok su one kulture, kod kojih je ranije obavljena žetva, puno bolje prošle. Situacija nije ista u cijeloj županiji, ali uvidom na terenu će se utvrditi stvarne štete, pojasnio je Dekanić.

Istaknuo je kako će se šteta nadoknaditi po ustaljenom principu, u kojem dio snosi država, a dio županija i jedinice lokalne samouprave.

"Naravno da obeštećenje nikada ne bude u apsolutnom iznosu, ali trudit ćemo se da, u okvirima mogućnosti županije, ti iznosi budu što veći", poručio je župan.

Pročitajte više