Vukovi sve češći kod Korenice: "Njih sedam svlada kravu bez problema"

Foto: Index/NP Risnjak

LIČKI vukovi su posljednjih dana na području Korenice zaklali na desetke ovaca te nekoliko krava i teladi, javlja HRT, dodajući kako takvom fenomenu pogoduje zima bez snijega, ali s hladnim jutrima.

Stručne službe koje djeluju u Nacionalnom parku Plitvička jezera potvrdile su da već godinama prate tri čopora koja vladaju tim dijelom Like.

Zdeno Ramljak iz Korenice za HRT kaže da postoji čopor od sedam vukova: "Oni su viđani. Čak smo ih i snimili. Njih sedam kravu svladaju bez problema."

"Kad je čopor od sedam-osam vukova, i psi se povlače"

Ramljak navodi kako je njegovih 80 goveda koja su na vanjskoj paši uz zaštitu električnog pastira i pasa pretrpjelo napad. Zaklane su mu dvije krave i sedam ovaca.

"Kad je čopor od sedam-osam vukova, i psi se povlače", kaže Ramljak.

Svako toliko stočari se susreću s čoporom. Ponekad ih uspiju rastjerati, ali nekad i ne mogu.

"Dotjerali smo ovce iz polja pošto je bilo gadno vrijeme tu, oni su došli za nama, za ovcama i oko osam sati oni su uletili, njih sedam i tri ovce i ovna su zaklali, a imali smo zaklanih sedam ovaca", rekao je Saša Delić iz Grabušića.

Čopor vukova koji kruži oko Korenice nema problem s približavanjem kućama i ljudima. Iako vukovi uglavnom love u šumi, do hrane im je ponekad lakše doći u selu.

"Vuk najčešće koristi svoj prirodni plijen, a u nedostatku tog prirodnog plijena on se rijetko, ali se događa, odvaži i uhvatiti koju domaću životinju", rekao je Nikola Magdić, voditelj Odjela šumarstva JU NP Plitvička jezera.

U Nacionalnom parku kažu da su evidentirali tri čopora na širem području. U nekima je pet, a u nekima i do osam jedinki, javlja HRT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.