Vulgarni tweet otkrio novu fiksaciju radikalnih desničara: "Bijele muškarce se kastrira"

Ilustracija: 123rf

NOVINAR John Moore za kanadski portal The Walrus donosi priču o najnovijem pitanju koje se pojavilo među desničarima.

Njezine najzanimljivije dijelove donosimo u nastavku.

"Naime, konzervativce je zaokupila misao da muškarce bijelce kastriraju liberali, feministice i politička korektnost.

U subotu 28. siječnja riječ  "cuck" prešla je granicu Sjedinjenih Američkih Država s Kanadom zahvaljujući tvitu Nicka Kovalisa, agresivnoga političkoga stratega koji je postao zloglasan zbog toga što se služio kontroverznim pitanjima kako bi raskomadao biračko tijelo u SAD-u.

U prošlosti je Kouvalis priznao da je manipulirao ljudima kako bi širio lažne informacije, i za osobnu korist i kako bi razbjesnio liberale. Upotrijebio je riječ "cuck" (čije ću podrijetlo i uporabu uskoro objasniti) na Twitteru u napadu na profesora, kojega je optužio i za "izdaju" - prava količina histerije tek je uslijedila na društvenim mrežama. Ipak, Kovalisov potez nije uspio jer su ga osudili svi važniji kanadski stručnjaci i do utorka se navečer povukao s položaja voditelja kampanje za političarku Kellie Leitch, vodeću u utrci za vodstvo savezne Konzervativne stranke".

Otkuda riječ potječe

"Cuck" je postao popularan pojam kod krajnje desnice u SAD-u, što znači da je sada već postao uobičajen. To je više grleni zvuk nego riječ - hračak od jednog sloga i dva fonema koji se izbacuje iz usta kao Molotovljev koktel u boci alkohola veličine zrakoplova. Oni koji se služe tom riječi tvrde da je to samo skraćenica riječi "cuckold" (rogonja) koja se odnosi na čovjeka kojemu je žena nevjerna. Ali to je jednako neiskreno kao tvrditi da je riječ "tetkica" zapravo umanjenica riječi "tetka".

Osim što kukavicama služi kao zamjena za lakše prepoznatljive uvrede usmjerene na nečiju muškost, taj izraz ima i rasističke konotacije. Na internetu se ta riječ upotrebljava isključivo kada se odnosi na bijelca čija supruga bjelkinja ima seksualne odnose s muškarcem crne boje kože. Time se otvara put brojnim rasističkim stereotipima koji potječu još otprije vremena opisanoga u filmu "Rođenje nacije" (The Birth of a Nation, 2016.), uključujući i uvjerenje da su muškarci crne boje kože nekulturna seksualna stvorenja i da je odgovornost muškaraca bijele boje kože da od njih zaštite bjelkinje.

Učestalost pojave riječi "cuck" dio je rastuće zabrinutosti na desničarskome radiju, kabelskim vijestima i web stranicama. Konzervativce je zaokupila ideja da muškarce bijelce u sjevernoj Americi kastriraju liberali, feministice i politička korektnost - proces koji te skupine nazivaju "odmuškarčivanje" ("pussification"). Oni vjeruju da su emancipacija, obiteljski sudovi, nogomet bez natjecanja, alergije na kikiriki i prestanak rituala inicijacija muškarca sveli na zbunjenu, drhtavu, zlostavljanu manjinu".

Trump protiv Trudeaua

"Uspon američkoga predsjednika Donalda Trumpa može se shvatiti kao ostvarenje fantazije o osveti heteroseksualnoga bijelca koji se osjeća kastrirano zbog građanskih prava, porasta ženskih prava i homoseksualnih brakova. Trump se predstavlja kao tradicionalna muškarčina, sa suprugom supermodelom i dvije bivše supruge koji nikada ne govore protiv njega.  On se ne bori protiv svojih suparnika - on ih sjecka na komadiće. Njegova se politika sastoji u kastriranju njegovih suparnika dok doslovno tvrdi da ima velik penis.

U Kanadi je emotivni feminizam premijera Justina Trudeaua uvreda krajnjoj desnici. Izruguju mu se zbog prijašnjih dugih uvojaka, jer je bio učitelj glume, jer previše plače i jer inzistira da mu se polovica vlade sastoji od (navodno nedovoljno kvalificiranih) žena. On je "cuck"  jer se njegova žena smije neobuzdano ponašati i zapjevati na javnim događajima. Tko zna kako će se Trudeau snaći kada će se suočiti s Trumpom, na primjer, u vezi s osjetljivim pitanjima o ponovnim pregovorima o nafti.  Ali Trudeauovi kritičari uvjereni su da će predsjednik poraziti premijera jer (tako to zamišljaju) Trumpov penis može zadovoljiti ženu, a Trudeauov ne može.

Riječ "cuck" priprosta je oznaka cijele te toksične atmosfere i Nick Kouvalis pokušao ju je prokrijumčariti preko granice u Kanadu kao neprijavljenu robu. Prizemljili su ga razumniji glasovi tako da se posramljeno povukao s mjesta događaja.

Nadajmo se da će tako i ostati", zaključuje John Moore, radijski voditelj za Newstalk 1010 i kolumnist The National Posta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.