U Kini porast upala pluća, na snimkama bolnice pune djece. WHO: Nema novih virusa

Screenshot: Twitter

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) je jučer objavila da kineske vlasti nisu zabilježile neuobičajene ili nove patogene u skupinama slučajeva upale pluća kod djece. Peking je pripisao porast oboljenja sličnih gripi ukidanju ograničenja zbog covida-19 i kruženju poznatih patogena kao što su gripa, mikoplazma pneumonija i slično.  

Podsjetimo, WHO je od Kine zatražio detalje o porastu respiratornih bolesti i prijavljenih klastera (manjih žarišta) upale pluća među djecom. Nije neuobičajeno da WHO traži od zemalja više informacija prilikom pojave žarišta nekih bolesti. Druge zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, zabilježile su slične poraste oboljenja sličnih gripi nakon što su ukinuta ograničenja zbog pandemije, piše BBC

"Dugotrajni lockdowni su drastično smanjili cirkulaciju respiratornih infekcija, a time i imunitet"

"Kina sada vjerojatno prolazi kroz veliki val respiratornih infekcija u djece jer je ovo prva zima nakon dugotrajnih lockdowna koji su drastično smanjili cirkulaciju respiratornih infekcija, a time i imunitet na endemske infekcije", rekao je Francois Balloux iz Instituta za genetiku Sveučilišta College of London. 

Dužnosnici kineskoga nacionalnog zdravstvenog povjerenstva održali su konferenciju za novinare 13. studenoga kako bi izvijestili o porastu incidencije respiratornih bolesti. Na tom događaju nije spomenuta nedijagnosticirana upala pluća, ali jedan je govornik rekao da svi osjećaju da je ove godine došlo do porasta respiratornih bolesti u usporedbi s razdobljem prije tri godine.  

Posljednjih su dana mediji u gradovima kao što je Xian na sjeverozapadu objavili videosnimke bolnica prepunih roditelja i djece koji čekaju preglede. Neki korisnici društvenih mreža objavili su fotografije djece koja rade domaću zadaću dok u bolnici primaju intravenske terapije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.