Za firmu koja je prodajom čajeva zgrnula milijune radi i šefica Komisije za lijekove

Foto: Instagram

U bosanskohercegovačkoj tvrtki MonetizeAd, koja je prodajom čajeva zgrnula milijune, radi i Una Suljić Fatić, koja inače obnaša mjesto predsjednice Komisije za stavljanje i skidanje lijekova na liste lijekova u Kantonu Sarajevu.

>>Istražili smo jednu od najvećih prevara na Balkanu. Prodajom čajeva zgrnuli milijune

>>Tko stoji iza jedne od najvećih prevara na Balkanu

Index je u dva teksta donio više oko prodaje ovih čajeva te smo ustvrdili kako MonetizeAd prodajom čajeva zavarava ljude. Čajeve prodaje Limited Charm, tvrtka koju je osnovao MonetizeAd Ajdina Brkovića i Mersada Vejzovića.

Radi kao konzultant za registracije dodataka prehrani

Index je pitao MonetizeAd koja je funkcija Suljić Fatić u tvrtki MonetizeAd.

"U našoj kompaniji je angažirana kao konzultant za registracije dodataka prehrani", naveli su oni u svom odgovoru.

Zanimalo nas je i ima li ulogu u Limited Charmu. Dobili smo sličan odgovor.

"Dr. sc. Una Suljić Fatić je kao konzultant angažirana za registraciju naših proizvoda (dodaci prehrani)", naveli su oni u odgovoru.

Podsjetimo, MonetizeAd je u 2022. uprihodio 50.2 milijuna konvertibilnih maraka (25 milijuna eura). U isto vrijeme kompanija se, kako smo dokazali, lažno oglašava.

Tu je i priča oko krađe identiteta i generiranja hrpe lažnih stranica, a što iz MonetizeAd-a negiraju.

Njihovi proizvodi nisu na listi lijekova, ali problem su zdravstvene tvrdnje

Njihovi proizvodi nisu na popisu registriranih lijekova HALMED-a i ALMBiH-a, oni bi se mogli eventualno prodati kao dodaci prehrani, ali kao takvi ne smiju se oglašavati kao lijekovi.

Međutim, problem je u tome što se na mnogim proizvodima Limited Charma upravo navode zdravstvene tvrdnje. Neki od njih "pomažu" pri mršavljenju, neki postizanju erekcije ili u borbi protiv celulita, dok se neki tiču poprilično ozbiljnih problema.

Tako piše da proizvod Cardio NRJ sprečava zgrušavanje krvi, Dermal ublažava simptome psorijaze, Nefro Aktiv sanira otežan rad bubrega, Prenutra podržava zdravlje trudnica, a Dia Tea potiče gušteraču na lučenje vlastitog inzulina, što, kako se navodi, čuva zdravlje osoba koje pate od simptoma dijabetesa.

I dr. sc. Livija Puljak za Index je rekla kako su sve to zdravstvene tvrdnje kojima se poručuje da ti proizvodi mogu riješiti ili spriječiti neki zdravstveni problem.

"Naša namjera nije bila tvrditi da naši proizvodi liječe"

"Mi kao kompanija ne iznosimo tvrdnje ili poistovjećivanje naših proizvoda sa lijekovima niti im pripisujemo ljekovita svojstva", odgovorili su nam iz MonetizeAd-a te naveli kako je povećan broj lažnih reklama (antireklama) koje utječu na kredibilitet njihovih kompanija.

Još su odgovorili da su kao kompanija posvećeni razvoju prirodnih preparata te da im je cilj informirati potrošače o sastojcima i njihovim potencijalnim koristima zasnovanima na dostupnim istraživanjima i tradicionalnoj upotrebi. 

Istaknuli su i kako njihovi proizvodi nisu lijekovi i ne smiju se koristiti kao zamjena za profesionalno medicinsko mišljenje ili tretman te su sve informacije namijenjene da pruže uvid u potencijalne dobrobiti sastojaka koji se koriste u proizvodima. Dodali su da na web stranici postoji jasno odricanje od odgovornosti koje ističe da proizvodi nisu lijekovi.

Radi li se o sukobu interesa?

Koja je uloga Une Suljić Fatić u tvrtki? MonetizeAd smo pitali kako komentiraju tvrdnju da se tu radi o mogućem sukobu interesa. Evo što su odgovorili:

"Dr. sc. Una Suljić Fatić je predsjednica Komisije za stavljanje i skidanje lijekova na liste lijekova u Kantonu Sarajevu, a naša kompanija niti proizvodi, niti prodaje niti ima u portfoliju lijekove, nego samo dodatke prehrani ili suplemente.

Isto tako niti jedan od naših preparata nije na esencijalnoj listi lijekova Kantona Sarajevo, niti imamo preparat koji bi se mogao naći na istoj, jer, ponavljamo, u našoj kompaniji ne proizvodimo niti prometujemo lijekove. Iz gore svega navedenog vaše pitanje nema osnova, samim tim što nemamo lijekove, nema ni sukoba interesa", naveli su iz kompanije.

Jasno je da preparati kompanije nisu na popisu lijekova, kao što je činjenica da iz MonetizeAd-a javno govore da se preparati ne smiju koristiti kao zamjena za profesionalno medicinsko mišljenje ili tretman, no činjenica je i da se na samoj stranici nalazi niz tvrdnji koje komuniciraju zdravstvene tvrdnje u kontekstu ovih preparata i poboljšanja zdravlja.

Zato i smatramo informacijom od javnog interesa kako šefica za stavljanje i skidanje lijekova ne samo da radi za kompaniju koja se bavi proizvodnjom preparata za koje se tvrdi da pomažu pri rješavanju zdravstvenih problema nego i konzultira oko registracije dodataka prehrani.

Index se oko ove teme obratio Komisiji za stavljanje i skidanje lijekova na liste lijekova Kantona Sarajeva. Između ostalog, pitali smo misle li oni da se radi o sukobu interesa. Do zaključenja teksta, odgovor nismo dobili. Nisu nam odgovorili niti iz Federalnog Ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine.

Tko je Una Suljić Fatić?

Do Une Suljić Fatić također nismo uspjeli doći. Radi se o osobi koja je dosta popularna u Bosni i Hercegovini. U 2018. godini postala je najmlađa doktorica znanosti iz oblasti farmacije u BiH, a o čemu su tamošnji mediji izvještavali. Radi i na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Tuzli na Katedri za farmaciju i farmaceutsku njegu. Pronašli smo i da radi na tri fakulteta kao suradnik, a osim u MonetizeAd-u, zaposlena je i u klinici Eurofarm.

Pronašli smo i njezina gostovanja u medijima gdje govori i o spajanju privatnog života, trudnoće s karijerom, ali i brojna druga gostovanja. Tako je sudjelovala i u, kako se navodi, bajramskom programu Hayat TV-a, odnosno emisiji Ljudi sniju, a Allah određuje. Često govori i o spajanju karijere i privatnog života, ali i farmaciji.

Za Klix.ba je govorila o svojoj ulozi u Komisiji.

"Moja najveća uloga će biti u revidiranju smjernica za propisivanje lijekova, te postavljanje novih lijekova i njihovih smjernica, da bi pacijenti imali što je moguće bolju podršku od države. Pokušat ćemo pacijentima približiti da ono što je u apoteci besplatno, nije i zaista besplatno te da se kod propisivanja lijekova treba biti decidiran", rekla je tada.