Zadar dobiva novi sustav odvodnje uz pomoć Europske banke i EU fondova

Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL

EUROPSKA BANKA za obnovu i razvoj (EBRD) kreditom od 4,5 milijuna eura omogućava dovršetak kapitalnog infrastrukturnog projekta u Zadru tj, sustava odvodnje, a taj kredit prati 42 milijuna eura odobrenih iz kohezijskih fondova EU-a zadarskom trgovačkom društvu Odvodnja, izvijestili su iz EBRD-a.

Kredit EBRD-a od 4,5 milijuna eura koristit će se za obnovu i proširenje mreže odvodnje grada Zadra, za kojega iz te europske banke ističu i da je peti grad po veličini u Hrvatskoj te poznata turistička destinacija.

Projekt uključuje izgradnju i rekonstrukciju više od 100 kilometara kolektora i cjevovoda, 17 crpnih stanica te povećanje priključenosti na sustav odvodnje sa 75 posto, na 95 posto kućanstava u Zadru, gdje tvrtka Odvodnja, kojoj je odobreno i spomenutih 42 milijuna eura iz EU fonda, koje pruža usluge prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda za približno 80 tisuća stanovnika zadarskog područja.

"Ova kapitalna investicija značajno će utjecati na kvalitetu života lokalnog stanovništva te omogućiti održivi razvoj grada Zadra i susjednih općina, koji su u razdoblju prije pandemije koronavirusa bilježili više od 1,4 milijuna dolazaka turista u godini. Zadovoljni smo što time podržavamo učinkovitost i održivost sustava upravljanja otpadnim vodama kroz veći stupanj priključenosti na sustav odvodnje na zadarskom području, a time EBRD potvrđuje i spremnost za pružanje potpore lokalnim samoupravama i u složenim uvjetima pandemije koronavirusa", poručila je direktorica EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk.

"Grad bez crnih jama"

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić naglasio je pak da su ugovorom s EBRD-om osigurana sredstva za lokalnu komponentu kapitalnog zadarskog projekta koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima EU-a, hrvatske Vlade i Hrvatskih voda.

"Pred nama je opsežan graditeljski projekt u sklopu kojeg će se i rekonstruirati vodoopskrbni sustav, čime će se postići znatne uštede vode, ali i potpuno urediti sve ulice kojima prolazi novi sustav odvodnje. Posebno me raduje što ćemo kroz ovaj projekt trajno riješiti problem oborinskih voda na području Bokanjca, te omogućiti spajanje više od 95 posto zadarskih domaćinstava na javni sustav odvodnje", poručio je Dukić.

Naglasio je da su time i nadomak kraju višegodišnjeg gradskog programa "Grad bez crnih jama", kao da se time trajno osigurava i zaštita okoliša i mora.

I direktor zadarske tvrtke Odvodnja d.o.o. Zadar Grgo Peronja isti da će razvoj sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda omogućiti zaštitu mora od zagađenja s kopna, te da će stanovništvo i turisti u Zadru ubuduće uživati u čistom moru.

Iz EBRD-a podsjećaju još i na to da su prvi projekt u Hrvatskoj potpisali 1994. te da su od tada do sada investirali više od 3,9 milijardi eura u 219 raznih projekata, posebice u područjima infrastrukture, poduzetništva, financijskih institucija i energetike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.