LOKALNI IZBORI

Vučetić za Index: U Zadru želim smijeniti sve šefove ureda i gradskih firmi

Foto: FAH

MARKO VUČETIĆ, sveučilišni profesor filozofije i bivši saborski zastupnik ulazi u drugi krug izbora za gradonačelnika Zadra, a protukandidat mu je HDZ-ov Branko Dukić.

Vučetić se za gradonačelnika natječe kao nezavisni kandidat koalicije Srcem za Zadar, u kojoj su SDP, Akcija mladih, Glas, HSS i Centar. U prvom krugu osvojio je 26.32 posto glasova, dok je njegov protukandidat Dukić osvojio 38.47 posto glasova.

"Više puta sam govorio da je demokracija nemoguća bez nepredvidljive volje birača. Ta volja nužno demokratizira. Demokratizirala je jučer i moj grad Zadar. Hvala svima koji su glasali za mene, ali i za ostale kandidate koji žele demokratski i slobodni Zadar. Idemo u drugi krug za gradonačelnika, a većinu u Gradskom vijeću već imamo. Od ukupno 27 mjesta u Gradskom vijeću Grada Zadra, HDZ je osvojio samo 11. HDZ je u Zadru već dva puta, prevarom i kupovinom, osigurao većinu, a ako to napravi i treći put, onda Zadru ne treba politička borba nego egzorcizam", poručio je danas Vučetić na svom Facebooku.

Vučetić: Birači su poslali poruku da žele slobodan Zadar koji nije HDZ-ovski

Budući da je od osnutka Hrvatske u Zadru na vlasti neprekidno HDZ, nazvali smo Vučetića i razgovarali s njim oko planova za Zadar i očekivanja od drugog kruga.

Za početak smo ga pitali kako komentira rezultate prvog kruga lokalnih izbora.

"Komentiram ih s velikom radošću, veselim se demokraciji koje dosad nije bilo u Zadru. Građani su to pokazali i po izlaznosti koja je uvijek bila oko 40 posto i bili su to sve HDZ-ovi glasači. Sad je činjenica da je izlaznost opet bila tolika, ali da je HDZ izgubio Zadar. Od ukupno 27 mjesta u gradskom vijeću Grada Zadra HDZ je osvojio samo 11 mjesta, a mi ostali 16. Glasači su jučer svojom izlaznošću omogućili da Zadar treba postati slobodan grad. Zadranke i Zadrani su nam poslali poruku da žele demokratski slobodan Zadar koji nije HDZ-ovski. A druga poruka koju su nam poslali je da žele Zadar utemeljen na različitosti. Strašno je narastao Enio Meštrović kao nova politička opcija i o njemu ovisi politička budućnost Zadra", rekao je za Index Vučetić.

"Zadar nije imao nijednu vlast osim HDZ-a"

Kaže kako od Meštrovića očekuje da ostane na poziciji na kojoj je i započeo kampanju, a to je, dodaje, da ne bude ničiji i da dokine vladavinu HDZ-a u Zadru.

"Zadar nije imao niti jednu drugu vlast osim HDZ-ove", kazao je.

Pitali smo ga što će biti presudno da upravo on osvoji izbore u drugom krugu.

"U 2. krugu će biti presudna izlaznost građana. Ako Zadrani iz ovoga nisu naučili da Zadar nije HDZ-ov grad, onda nemamo demokratske i političke kulture. Očekujem puno veću izlaznost jer je 1. krug pokazao da su promjene nužne i realne. Očekujem podršku svih antihadezeovskih opcija, svih građanskih opcija i svih za demokraciju zainteresiranih opcija", odgovorio nam je Vučetić.

Što planira ako postane gradonačelnik?

Zanimalo nas je što planira učiniti ako dođe na vlast i kakve promjene namjerava provesti kod upravljanja gradom.

"U Zadru planiram drugačiji način upravljanja gradom. Potrebno je smijeniti sve pročelnike ureda i direktore gradskih poduzeća. Planiram smanjiti gradsku upravu, reorganizirati urede, demokratizirati upravu, dati veće ovlasti mjesnim odborima te u upravljanju povezati sve segmente javnog života koji su bili isključeni, od poduzetništva do suradnje s civilnim životom. Imali smo trgovački model umjesto modela skrbi o potrebama javnog života grada Zadra", rekao je Vučetić Indexu.

Pitali smo ga kako vidi Zadar nakon svog četverogodišnjeg mandata, u slučaju da dobije izbore.

"Vidim ga kao slobodan grad u kojem je probuđen dalmatinski duh koji je zamro, grad u kojem se osjeti sveučilišni duh, grad suvremenih tehnologija, parkova, jednosmjenskih škola, vrtića, besplatnih sportskih aktivnosti, jakog socijalnog programa, i solidaran grad u kojem se neprestano mijenja upravljanje gradom. Očekujem početak demokracije jer Hrvatska kaska za suvremenim svijetom 50 godina, a Zadar kaska za Hrvatskom jedno 30 godina", rekao nam je Vučetić.

"HDZ cijelo vrijeme vodi prljavu kampanju, s radošću to dočekujem"

Na pitanje očekuje li prljavu kampanju naredna dva tjedna, rekao je kako je HDZ već u prvom krugu krenuo s izrazito prljavom kampanjom.

"Oni su odmah krenuli s prljavom kampanjom, a ja sam je s radošću dočekao i vratio im. Oni su napravili video u kojem su se izrugivali s filozofijom u gradu koji bi bez Filozofskog fakulteta bio selo. Pokušali su me diskreditirati da sam bio u puno stranaka, a nisam ni u jednoj. Pokušali su me sramotiti sami sa sobom. Očekujem da će tako biti i u ovoj kampanji, no ja ih opet rado dočekujem jer su i dan prije izborne šutnje pustili intervju žene koja je osuđena za prevaru, a vršila je moralnu prosudbu moje koalicije i to po kriterijima svoje pravomoćne presude za prevaru. Ja sam je nazvao da je atestirana etičarka HDZ-a. Osuđena je bila za prevaru, a vršila je moralnu prosudbu kandidata temeljenu na laži. Ako HDZ ne krene blatom na mene, onda trebam dovesti u pitanje svoj moral", odgovorio nam je Vučetić.

"Zadar su pretvorili u tzv. zatvor u funkciji opstanka HDZ-a"

Za kraj smo ga pitali što mu je cilj sa Zadrom.

"Želim da bude grad različitosti, grad poštivanja ljudskih prava, što dosad nije bio slučaj. Vi se u gradskoj upravi ili tvrtki niste mogli zaposliti bez iskaznice HDZ-a, dakle tu ne možemo govoriti o poštivanju ljudskih prava. Zadar su pretvorili u takozvani zatvor u funkciji opstanka HDZ-a i njegovih stranačkih politika", kazao je na kraju Vučetić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.