Zagreb skuplji za život od najvećih američkih gradova



NA LISTI najskupljih svjetskih gradova za život hrvatski glavni grad Zagreb zauzeo je 71. mjesto. Troškovi života u Zagrebu manji su nego u najvećim svjetskim i europskim gradovima, ali su puno veći nego u gradovima u regiji i susjedstvu.

Njujorška konzultantska tvrtka Mercer svake godine objavljuje svoju rang-listu 214 svjetskih gradova po pitanju troškova življenja. To je samo jedna od poznatih Mercerovih lista. Druge uključuju listu najsigurnijih i gradova s najvećom kvalitetom življenja. Lista pokriva 214 gradova diljem svijeta, a mjeri komparativni trošak 200 proizvoda kao što su stanovanje, prijevoz, hrana, odjeća, kućne potrepštine.

Možda najveću ulogu u sastavljanju indeksa ima cijena stanovanja, što je vrlo često jedan od najvećih troškova za ljude koji dolaze u gradove.

Zagreb skuplji od Ljubljane, Chicaga, Bostona, Miamija...

Zagreb je na ljestvici zasjeo na 71. mjesto, iza Brazilije, a ispred Lisabona. Najveći europski gradovi, kao što su Moskva, Pariz, Berlin, London ili Rim, nalaze se daleko ispred Zagreba po skupoći. S druge strane, gradovi u regiji prošli su puno bolje. Budimpešta i Varšava su na 94. i 96. mjestu. Ljubljana je, primjerice, tek na 137. mjestu, Sarajevo i Skoplje na 196. i 197. mjestu, a albanska Tirana na 200. mjestu.

Iza Zagreba nalaze se neki od najvećih američkih gradova. Chicago je tako na 90. mjestu, San Francisco na 93., Miami na 100. mjestu, glavni američki grad Washington na 111. mjestu, Boston na 118., a Houston na 126. mjestu.

Zagreb konkurentan samo po cijeni karte za kino

Mercer navodi da je njihovo istraživanja najobuhvatnije istraživanje troškova života na svijetu, koje vrlo često koriste međunarodne tvrtke i vlade kad trebaju utvrditi troškove slanja svojih zaposlenika u druge zemlje.

Zagreb se, po ljestvici usporedbe koju je sastavio britanski Guardian, nalazi u srednjem razredu skupih gradova, ali u međunarodnim okvirima. Cijena kave praktički je identična onoj u Londonu, Bruxellesu, Madridu, Pragu ili Varšavi. Cijena najma stana niža je nego u najvećim europskim centrima, kao što su London, Moskva ili Pariz, a na sličnoj razini kao u glavnim gradovima Češke i Poljske. Ispada da je jedino konkurentno u Zagrebu cijena karte za kino, koja je upola jeftinija nego u najvećim europskim gradovima, a za oko trećinu jeftinija nego u Pragu i Varšavi.

Na prvi bi se pogled moglo zaključiti da Zagreb solidno kotira u okvirima svjetskih metropola. No, kad se usporede druge Mercerove klasifikacije, stvari ispadaju drukčije. Po kvaliteti života, Zagreb se kreće oko 100. mjesta, dok je Ljubljana, u kojoj je život značajno jeftiniji, puno bolje rangirana, oko 70. mjesta.

Afrički biseri

Činjenica da je Zagreb toliko skuplji od Ljubljane možda ju čudna nama, ali pravi "biser" ovogodišnje rang-liste je činjenica da je na prvo mjesto najskupljih gradova zasjela Luanda u Angoli. Ona je s trona izgurala Tokio, koji je sada na drugom mjestu, a odmah iza njega je N'Djamena, glavni grad Čada. Među prvih deset našao se još jedan afrički grad, Libreville u Gabonu.

Afrički gradovi skupi su ponajprije zbog cijene stanova i hrane. Primjerice, u Luandi se dvosobni nenamješteni stan plaća oko 5.500 eura, što je dvostruko više od cijena u zapadnom svijetu. U američkim gradovima je pak pad cijena unajmljivanja nekretnina uzrokovao znatno smanjenje troškova života. Drugi faktor je bilo slabljenje američkog dolara u odnosu na druge valute. Najskuplji američki grad je New York, na 27. mjestu, a iza njega je Los Angeles na 11. mjestu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.