Zajednica utemeljitelja HDZ-a o Penavinom plakatu: On ne zna što je domoljublje

Foto: Grad Vukovor

Zajednica utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Vukovar poručila je danas kako je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava svojim današnjim predstavljanjem plakata i slogana obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. pokazao kako ne razumije pojam domoljublja.

"Svojim ničim izazvanim istupom i porukama uoči tog dana nominalno prvi čovjek grada Vukovara danas je postao zadnji. Naravno da u Vukovar neće doći nitko tko ne poštuje sve postrojbe pobjedničke hrvatske vojske, osim ako tamo ne dođe Penavin prijatelj Zoran Milanović", poručuju. 

"A nismo čuli da je išta poručio predsjedniku države, koji je rekao da ploču s imenima poginulih HOS-ovaca treba baciti u smeće, a upravo njegovim tragovima Penava hoda otkada je skrivećki, gotovo pod okriljem mraka (istog onog pod kojim je Milanović postavljao ćirilične ploče) postao predsjednik Domovinskog pokreta", poručuju.

"Penavina politika glavinjanja poprima sve ozbiljnije razmjere"

Ocjenjuju kako Penavina politika "glavinjanja" poprima sve ozbiljnije razmjere. "Pa ako Penava misli da je na "razini zadatka", a tako su ga predstavili oni koji su ga postavili na čelo "Domovinskog pokreta", bilo bi dobro da kaže tko mu daje zadatke i s kojim ih ciljem on izvršava", navodi se.

Podsjećaju kako je s razlogom hrvatska vlada predložila uvođenje državnog blagdana naziva "Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata" i "Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje".

"Penava je u rujnu 2022., nakon što je utvrđeno da je održavao na životu stranku koja je nosila njegovo ime iako je već bio "izabran" za predsjednika Domovinskog pokreta zahvaljujući tome iz državnog proračuna dobio 240.000 kuna više, na pitanje je li to domoljubno odgovorio: 'Domoljublje je jako širok i relativan pojam'", kazali su. 

"Ipak, nismo očekivali da će taj pojam, kojeg očito ne razumije, rastegnuti do neslućenih granica kao što je to napravio svojim porukama - uoči dana kada cijela Hrvatska odaje počast, poštovanje i pijetet prema svim žrtvama velikosrpskih koljača u našem gradu", navodi se u priopćenju za javnost.

Što je rekao Penava?

Saborski zastupnik HDZ-a Ante Deur nazvao je danas izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave o HOS-u i Domovinskom ratu ''deplasiranom i politikantskom'', no bez obzira na nju Vukovarci će i ove godine dostojanstveno odati počast svim hrvatskim braniteljima.

''Izjava gradonačelnika Penave je deplasirana, politikantska, u formi predizborne kampanje'', rekao je u saboru Deur koji se osvrnuo na današnju press-konferenciju gradonačelnika Vukovara Penave.

Tijekom predstavljanja službenog plakata grada Vukovara uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Penava je poručio "svim članovima političkih stranaka kojima se ne sviđa i koji ne poštuju Domovinski rat i HOS, kao i onima kojima se možda ne sviđa 'Za dom spremni' u HOS-ovu grbu'' da ne dolaze u Vukovar.

Takva je izjava nedopustiva, smatra Deur, koji ističe da herojski grad nisu branili samo pripadnici HOS-a, već sve postrojbe Hrvatske vojske, od Prve gardijske do dragovoljaca i policije. ''Nemojmo dozvoliti da dovodimo najveću žrtvu hrvatskog naroda da bude iza politikantstva i predizborne kampanje'', kazao je.

''Političari će doći i otići"

Što se tiče izgleda spomenutog plakata na kojim je velikim slovom istaknuto slovo U, u rečenici 'Vukovar, moj izbor i U dobru i u zlu', Deur odgovara da će o njemu početkom studenog raspravljati Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj povodom organizacije obilježavanja Dana sjećanja, nakon čega će dati zajedničku izjavu.

''Ljudi koji su radili taj plakat najbolje znaju zašto su to napravili. Ne bih u njega ulazio'', rekao je Deur. Nikola Mažar (HDZ) istaknuo je da je žrtva Vukovara iznad bilo kojeg pojedinca ili političara.

''Političari će doći i otići. Vukovarci pale svijeće već ovih dana. No, bez obzira na to, mi smo na Dan sjećanje ispunjeni jer možemo ugostiti djecu koja po noći kreću iz Osijeka, Orašja, BiH i cijele Hrvatske'', naglasio je.

Mažar je podsjetio da Vukovarci svake godine u tišini i s dubokim pijetetom odaju počast hrvatskim braniteljima kao i obiteljima poginulih, umrlih i nestalih branitelja te najavio da će tako biti i ove godine ''bez obzira što si netko umislio''.

Na pitanje o nepravomoćnoj presudi Branimiru Glavašu od sedam godina, Mažar odgovara da treba pričekati pravomoćnu presudu nakon čega će moći davati komentare. ''Time poštujem sud i neovisnost suda'', rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.