Zašto su ženski masovni ubojice tako rijetki?

Screenshot: BBC
 
KAD je odjeknula vijest da je došlo do masovne pucnjave u sjedištu YouTubea u Kaliforniji, malo tko je očekivao da će napadač biti žena. A kad je to otkriveno, prvi policijski izvještaji govorili su o obračunu napadačice s dečkom koji radi za YouTube. 
 
Na kraju se ispostavilo da Nasim Agdam, koja je ranila troje ljudi i zatim se ubila, nije uopće poznavala svoje žrtve. Nije, naime, imala problem s nijednim od pojedinačnih zaposlenika, već s YouTubeom kao takvim. Zamjerala mu je navodnu cenzuru i skidanje oglasa (demonetizaciju) s njenih videa. 
 
Ali zašto su žene tako rijetke kad je riječ o masovnim pucnjavama? Kako izvještava BBC u svojoj video reportaži, od 362 zabilježene masovne pucnjave žena je bila napadač u njih samo 14. Samo 4 % masovnih ubojica su žene. 
 
 
Žene obično ubijaju osobe koje poznaju
 
“Žene obično neće tako vjerojatno ustrijeliti i ubiti strance kao muškarci. Njihovi zločini obično uključuju ljude koje znaju osobno, intimne partnere ili djecu. Žene će isto tako manje vjerojatno koristiti vatreno oružje. Koristit će stvari poput otrova ili gušenja”, objašnjava Jaclyn Schildkraut, asistentica profesora javne pravde na sveučilištu SUNY Oswego i koautorica knjige “Masovne pucnjave: Mediji, mitovi i stvarnost”.
 
Prosječni muškarac u SAD-u će usto 2.5 puta vjerojatnije biti vlasnik oružja nego prosječna žena. 
 
“Ovaj konkretni slučaj je posebno zanimljiv iz nekoliko razloga. Jedan od glavnih razloga je taj što je ovaj konkretni počinitelj, iako je očito imala pritužbu na YouTube, nije, kako se čini, bila direktno povezana s njima u smislu da je bila zaposlenik. Žene najčešće počine masovnu pucnjavu u školi ili na radnom mjestu. U ovom konkretnom slučaju imamo izvanjsku osobu koja je došla na lokaciju bez ikakve izravne veze osim pritužbe i izabrala je to mjesto, što je jedinstveno”, smatra Schildkraut. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.